Održana promocija knjige “Posljednji bosanski Did” autora Semira Spahića

U organizaciji JU „KSC i Radio Ilijaš“ sinoć je u Ilijašu na veliko zadovoljstvo svih građana upriličena promocija knjige “Posljednji bosanski Did” autora Semira Spahića. Promociji su prisustvovali istinski zaljubljenici Semirovih zapisa koji je još jednom pokazao da organizuje prekrasne književne večeri, a ova književna večer održana je povodom Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

O ovom izuzetnom djelu Semira Spahića govorili su pred brojnom publikom i promotor prof. dr. Enver Kazaz i izdavač knjige doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac.

Književno veče je uljepšala i premijerno izvedena “Himna Katara” čiji je tekst pisao Semir Spahić, a u interpretaciji Esme Bešlije koja je svirala na klaviru.

Autor knjige “Posljednji bosanski Did” Semir Spahić istakao je da je knjiga pisana sedam godina i u knjizi opisuje prošlost Bosne i Hercegovine kroz događaje jednog čovjeka koji je imao želju da postane bosanski Did.

-Riječ je o historijskom romanu koji govori o prošlosti Bosne i Hercegovine kroz događaje jednog čovjeka koji je cijeli život sanjao da bude bosanski Did, odnosno da bude prvi vjerski autoritet u Bosni i Hercegovini. Kroz sve te događaje i kroz sve što on proživljava mi proživljavamo historiju Bosne u tom periodu, a radi se zapravo o periodu šezdesetak godina pred dolazak Osmanlija u Bosnu i Hercegovinu. Knjigu sam pisao sedam godina jer je Bosna i Hercegovina historijski jako komplikovana država sa mnogo promjena vlasti i ratovanja, ali i historijske dinamike i zbog toga je jako teško pratiti nekom ko nije historičar po profesiji. Mnogo sam istraživao o historiji Bosne i Hercegovine i o historiji bogumila srednjeg vijeka. Drago mi je da sam došao do kraja rada i da se taj trud i rad isplatio. Izuzetno mi je drago što je promocija održana povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana reintegracije općine Ilijaš. Mogu slobodno kazati da sam ponosan na svoju knjigu i smatram da je zaista korisna i poučna. Iskreno se nadam da će ova knjiga pokrenuti neke ljude na razmišljanje i da se malo više zabavimo o historiji Bosne i Hercegovine, istakao je autor knjige Spahić.

Promotor prof. dr. Enver Kazaz iskazao je zadovoljstvo što je imao priliku govoriti o ovoj knjizi i o njenom autoru Semiru Spahiću koji je zaista dobar i vrijedan čovjek.

-Semir je napisao roman po obrascu pseudo historijskog romana čiji teorijski okvir nije potpuno poštovao nego je išao slobodom svoje kreacije. Mogu slobodno kazati da je vrlo vješt pripovjedač koji zna da drži pažnju i da kombinuje psihološku motivaciju. Ono što je posljednji bosanski Did jeste roman koji spaja naše sa vremenom pred pad Bosne pod Osmansko carstvo. Roman ima nekoliko važnih zapleta u političkim borbama oko Bosanskog prijestolja i ima jednu finu ljubavnu priču. Naravno ovo je roman koji osvjetljava horizont jedne dobre duše koja je prinuđena da bi ostvarila svoj ideal i napravi pakt sa političkim mišljenicima, poručio je prof. dr. Kazaz.

Izdavač knjige „Posljednji bosanski Did“ doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac priredio je prigodan tekst u povodu ovog događaja. Kazao je da ovu promociju ne smatra običnom promocijom i uobičajenom promotivnom preporukom, jer je ovdje riječ o nečemu mnogo značajnijem.

-Knjigom “Posljednji bosanski Did” autora Semira Spahića naša izdavačka kuća ove godine proslavlja jubilej od 30 godina postojanja. Zaista mi je zadovoljstvo što smo baš mi izdavač ove knjige, a tema koju obrađuje Semir je komplikovana i zaista nema knjiga sa ovakvom tematikom posebno što je obrađen period prije sto i dvjesto godina prije dolaska turaka. Želim naglasiti da je biblioteka u Kaknju kupac svakog izdanja po jednog primjerka i u srijedu sam poslao paket knjiga njima, a u petak sam dobio poziv od direktora biblioteke u Kaknju koji mi je kazao da je oduševljen sa knjigom Semira Spahića. Ja ga ovom prilikom želim nagovoriti da priredi roman za mlađu čitalačku publiku odnosno za omladinu. To bi zapravo bile četiri knjige koje bi bile ilustrovane i vjerujte da ovih dana razmišljam kako da uskoro krenemo u realizaciju tog projekta i samim tim da se ovaj roman približi mlađim generacijama, dakle učenicima osnovnih i srednjih škola, rekao je Planjac.

 „Smještena na raskrižju različitih civilizacija i religija bili su neshvaćeni i progonjeni. Njihova posebnost je postala njihova tragedija. Sa svojom vjerom, nastali su bosanski Bogumili. Ovo je priča o posljednjem bogumilskom Didu, koji nije uspio spasiti svoj narod“.  – Semir Spahić

Na kraju promocije direktor Benis Fazlić u ime kolega JU “KSC i Radio Ilijaš” uručio je prigodan poklon Semiru Spahiću.

Preporučujemo da svi koji nisu mogli biti na promociji potraže svoj primjerak knjige “Posljednji bosanski Did”, a nešto više o samoj knjizi imat ćete priliku poslušat u emisiji „Knjiga sedmice“ koja će biti emitovana u petak 8. marta 2019. godine u 10:30 sati na talasima Radija Ilijaš.

Prethodni članakOdržana Svečana dodjela Ugovora o stipendiranju
Naredni članakČestitka povodom Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH