GALERIJAILIJAŠVIJESTI

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš povodom Dana državnosti BiH

Povodom 25. novembra Dana državnosti BiH u sali Općine Ilijaš održana je  svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Program je počeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima kod Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš.

Svečana sjednica počela je intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine, čestitkom povodom velikog praznika i pozdravnim riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilijaš Mahira Devića, kao i načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića.

U okviru programa rada Općinskog vijeća Ilijaš planirano je obilježavanje Dana državnosti BiH. Položili smo cvijeće na centralno spomen obilježje, imamo uvažene predavače naš general Selmo Cikotić govorit će o važnosti ZAVNOBiH-a, kao i  naša mlada uzdanica profesor Mirza Smajić. Također, dodijelit ćemo četiri nagrade učenicima koji su pobjedili na literarnom konkursu „Moja domovina-moj ponos“, predstavio je predsjedavajući Dević ovogodišnji program obilježavanja 25. novembra.  

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglašavada je ove godine na poseban način obilježen Dan državnosti u našem gradu,a doprinos su dale i predškolske i školske ustanove, udruženja.

-Želim posebno istaknuti  ideju koju je pokrenuo Perzijsko-bosanski koledž, a to je „Znanjem gradi BiH“ motiv i to je prava poruka da znanjem, olovkom, pameću možemo svi zajedno graditi bolji prosperitet naše domovine, zaključio je načelnik Fazlić.

 Na svečanoj sjednici poruke važnosti ZAVNOBIH i tada usvojenih rezolucija za utvrđivanje državotvornosti i prava naroda na ravnopravnost sa drugim narodima u našoj zemlji dali su eminentni profesori Selmo Cikotić i Mirza Smajić.

Dr Cikotić kazao je da je mnogo velikih sila pokušalo pokoriti i osvojiti BiH, ali je slobodoljubivost i spremnost da se brani inegritet i identitet uvijek bila prepoznatljiva za naš narod,  sa čime je računala i Komunistička partija Jugoslavije. Bilo je riječi i o  herojskim podvizima bosanskohercegovačkih antifašista u periodu Drugog svjetskog rata, te je naglašeno da su se najveće bitke na području Balkana vodile upravo na tlu BiH, poput Kozare, Neretve, Sutjeske, Desanta na Drvar, a gotovo sve ofanzive koje su vodili okupatori protiv oslobodilaca u Drugom svjetskom ratu desile su se na području naše domovine. Ukazano je i na činjenicu da se u periodu 1992-1995. Oni koji osporavaju Dan državnosti osporavaju ideju državu i njenu suštinu. Armija R BiH uspjela oduprijeti agresivnim atacima i spriječiti nestanak BiH, te realizirati veličanstvene oslobodilačke operacije i time iznenaditi mnoge koji nisu davali apsolutno nikakve šanse opstanku BiH kao države.

Prof.dr. Mirza Smajić kazao je da Bosna i Hercegovina ima budućnost u mladim ljudima.

-Bez mira nema razvoja,a  bez razvoja ugrožen je mir. Danas jedino što možemo i što svaka država radi je ulaganje u ljudske resurse i znanje. Jedino je znanje ono što niko nikad ne može uzeti, mnoge države su građene na znanju. Naš značaj u čuvanju tekovina antifašizma, multikulturalnosti govori o tome da je Bosni i Hercegovini mjesto među demokratskim zemljama, zemljama političke kulture i vjerujem da ćemo postati članica zemalja jednakih vrijednosti kao što je  EU i NATO, naglasio je Smajić.

Na kraju sjednice dodijeljene su diplome i nagrade pobjednicima literarnog konkursa „Moja domovina-moj ponos“  koji su uz podršku Općine Ilijaš zajednički organizirali JU KSC i Radio Ilijaš i BZK Preporod Ilijaš. Pobjednici konkursa su:

  1. mjesto Sendin Pašović-VIII -3 razred OŠ “Hašim Spahić”-sponzor Općina Ilijaš
  2. mjesto Emina Pušina VIII- 2 razred -OŠ “Stari Ilijaš”-nagrađuje JU KSC i Radio Ilijaš
  3. mjesto Ernad Hadžavdija VI razred-OŠ “Srednje”-nagrađuje BZK Preporod Ilijaš

Dodjeljena je  i jedna utješna nagrada u iznosu od 50 KM koju obezbjeđuje JU KSC i Radio Ilijaš, a pripala je Ines Jozić VI-1 razred -OŠ “Stari Ilijaš”. Predstavnici JU KSC i Radio Ilijaš i BZK Preporod dodijelili su zahvalnicu Općini Ilijaš za podršku ovom projektu.

Snimak cijele svečane sjednice poslušajte u subotu 25. novembra  od 11 sati u programu Radio Ilijaša.

 

Povezane objave

Back to top button