ILIJAŠ

Održana Svečana sjednica OV Ilijaš povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana općine Ilijaš

Nizom aktivnosti u organizaciji Općine Ilijaš obilježavaju se dva značajna datuma: 28. februar – Dan općine Ilijaš i 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U kino sali KSC – a Ilijaš u priličena je Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš kojom su građani obilježili 27. godišnjicu reintegracije općine Ilijaš i 31. godinu od nezavisnosti naše domovine.

Ovoj svečanosti prisustvovali su općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Alma Mešić, vijećnice i vijećnici OV Ilijaš, ministri Vlade KS: Samir Avdić, Enver Hadžiahmetović i Omer Osmanović, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, načelnik općine Ilidža Nermin Muzur, te brojni prijatelji i gosti.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Mešić:

Prvi mart je datum kada je Bosna i Hercegovina, izraženom voljom većine svojih građanki i građana, postala nezavisna i suverena država, a odmah nakon toga i država članica organizacije Ujedinjenih naroda. Vjerujemo da će nesebičan i odgovoran rad svih institucija našeg društva donijeti ostvarenje zajedničkog cilja – da svi u svakom dijelu naše zemlje žive životom dostojnim čovjeka. Također, 29. februar jedan je od najznačajnijih datuma za općinu Ilijaš. Prije 27 godina dio općine je reintegrisan u sastav Federacije BiH, a prognanim građanima Ilijaša vratila se nada u bolju budućnost. Ponosni smo na sve ono što smo uradili u teškim vremenima, ali i na sve ono što činimo danas kako bismo našu lokalnu zajednicu učinili još prosperitetnijom, uspješnijom i boljim mjestom življenja i rada za sve naše građane i građanke. Od najtežih vremena,  i pored svakodnevne obaveze da radimo na poboljšanju naše lokalne zajednice i života naših građana, ipak smo danas u prilici da i mi pomažemo drugima kojima je pomoć potrebna i u tome se ogleda naš ogroman napredak. Čestitke upućujem i onima koji će danas dobiti  Priznanja općine Ilijaš i Zahvalnice općinskog načelnika, jer su bezuslovno, predanim radom doprinijeli razvoju općine, pozitivnom imidžu i unapređenju različitih oblasti“, poručila je predsjedavajuća Mešić.

Načelnik Fazlić istaknuo je u svom obraćanju stalni napredak i razvoj općine Ilijaš.

Ovaj, za nas Ilijašane vrlo značajan dan – Dan reintegracije općine Ilijaš koji se veže i za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježili smo na svečan način uz značajne rezultate u toku prošle i ove godine. Dakle, doprinos tim danima bilo je puštanje u rad trafostanice vrijedne preko 5,5 miliona KM i otvaranje Reciklažnog dvorišta koji je sa finansijskog aspekta bio zahtjevan projekat. Općina Ilijaš je u prethodnoj godini napravila veliki broj projekata, te se i u ovoj 2023. godini planira niz projekata koji će značajno poboljšati komunalnu, saobraćajnu i društvenu infrastrukturu. Ilijaš ima izgrađene kapacitete u smislu da može primati radnike i sa drugih općina. Otvoren je veliki broj radnih mjesta, interes investitora još uvijek postoji kada su u pitanju naše industrijske zone i to je nešto što nas raduje i ukazuje da se nalazimo na ispravnom putu. Koristim priliku da čestitam Ilijšankama i Ilijašanima Dan općine Ilijaš, a da ovaj veliki dan, možda najveći u historiji naše domovine -Dan nezavisnosti BiH čestitam svim građanima naše države“, poručio je načelnik Fazlić.

Tradicionalno su na Svečanoj sjednici dodijeljene plakete Općine Ilijaš za one koji su u proteklom periodu dali poseban doprinos u razvoju lokalne zajednice, a za 2022. godinu to su: Belma Zukić, direktorica JKP Vodostan Ilijaš, Nizama Mališević, pomoćnica načelnika Općine Ilijaš i kolektivna plaketa za Ženski odbojkaški klub Ilijaš. U ime dobitnika plaketa obratila se i zahvalila Belma Zukić, istaknuvši veliki značaj i podsticaj ovog priznanja za dalji rad i napredak.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, kojemu je danas uručena zahvalnica za podršku izgradnji Reciklažnog dvorišta, u svom kratkom obraćanju je naglasio da se dobri projekti mogu uspješno realizirati kada njihov značaj prepoznaje i kantonalna i lokalna vlast, usprkos ponekad različitim političkim mišljenjima.

Zahvalnice su, ovom prilikom, dobili: Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH za doprinos realizaciji projekata u oblasti zaštite okoliša na području općine Ilijaš, UNDP -u u BiH za doprinos realizaciji projekata na području općine Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button