Književno veče „Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića“, u organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš upriličen je u prepunoj sali Općinkog vijeća Ilijaš. Ljubav, prijateljstvo i poštovanje prema Nedžadu Ibrišimoviću inspirisali su profesora Muriza Kučinara i rezultat toga je recital „Bio jednom jedan“ sa kojim su se na samom početku, predstavili ilijaški gimnazijalci čija škola s ponosom nosi ime ovog velikog književnika.  Najljepšim svjedočanstvom o ljepoti Bosne predstavili su se učenici iz produženog boravka OŠ „Stari Ilijaš“ koji su recitovali stihove pjesme „Bosna“.  Također, na početku književne večeri, izvedbom duhovne pjesme „Biserna suza“ Amra Muhović i Lina Suljić, počastile su prisutne.

Prof.dr Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod u BIH iskazao je zadovoljstvo što se u Ilijašu govori  o jednom najvećem, najvažnijem i vrlo bitnom književniku u povijesti BiH Nedžadu Ibrišimoviću.

„Navikli smo da govorimo o Ibrišimoviću u Sarajevu, Tuzli i većim gradovima  ali govoriti u jednom malom i prelijepom mjestu kao što je Ilijaš, poseban je izazov. Sretnete ljude koje dugo niste vidjeli i koji su došli iz ljubavi da čuju nešto o književnosti.  Govorili smo o kontekstu u kojem se pojavio Nedžad Ibrišimović, kakvo je to bilo vrijeme od 1960. Godine na ovamo. Odnosno kako je on jedan istrajan i uporan stvaralac koji od špočetka zna, sa jednim filozofskim osjećajem za pitanja šta je bitno u jednom vremenu i povijesti. Od djela „Ugursuz“, „Karabeg“, „Braća veziri“ pa sve do „Vječnika“, Ibrišimović stvara jedno monumentalno djelo. Večeras smo insistirali na tome da ne dopustimo da se Nedžad i njegovo djelo profaniziraju, da se ne koriste u populističke svrhe nego da o njemu govorimo kao književnoj vrijednosti. I da pazimo kako ćemo to govoriti. Mi smo naglasili nekoliko momenata s nadom da će ljudi koji su bili tu s nama, naročito omladina čitati s ljubavlju Nedžadova djela i uzimati pouke iz njih. Ja se nadam da će njihovo razumijevanje Nedžada biti malo drugačije od našeg koji smo Nedžada čitali ranije. Volio bih da omladina čita knjige i razvija svoje intrepretacije kroz koje ćemo čuvati bosanskog čovjeka. O Nedžadu Ibrišimoviću se govori kao o svjetioniku Bosne, koji u ovoj tmini vremena svijetli i služi da se ne gubimo. Služi nam da se imamo gdje vratiti. On nam je jedno utočište iz kojeg mi crpimo eneriju i idemo dalje. Književnost ima veliku važnu funkciju u društvu. Moramo čuvati svoje književnike kao vrijednosti oko kojih se organiziraju epohe, vremena i  životi ljudi“, kazao je prof.dr. Lavić.

Hadžem Hajdarević, predsjednik Skupštine Društva pisaca BiH kazao je da je ovo najljepši način da  obilježimo rođendan našeg velikog bosanskog  pisca Nedžada Ibrišimovića. Također, profesor Hajdarević je govorio je o temi „Nedžad Ibrišimović u kontekstu Bošnjačke i bosanskohercegovače književnosti“.

„Ovo su prilike da se zapitamo šta je nama naša književnost. Nažalost, živimo u traumatičnim vremenima kada su u pitanju pisci i njihove knjige. Bilo bi jako dobro, da velikim piscima kakav je Nedžad Ibrišimović prilazimo kao umjetnicima riječi. A tek onda da iz toga izvlačimo patriotske i vjerske poruke. Svako djelo moramo posmatrati kao virtualnu skulpturu nad kojom trebamo da imamo dodatnu vrstu poštovanja. A u isto vrijeme da u njoj prepoznajemo znakove koje mogu da budu proročanski kada je u pitanju budućnost. Biću sretan da iduće godine u Ilijašu, od 15. Septembra, od dana kada je Ibrišimović preselio na onaj svijet do 20. Oktobra, kada je rođen, budu organizirani književni susreti, dani bosanske proze koji će biti vezani za ovog izuzetno bitnog književnika“, kazao je profesor Hajdarević.

Adna Gurda, članica hora „Preporod“ Ilijaš, sjajnom izvedbom pjesme Amire Medunjanin  „Pjevat ćemo što nam srce zna“ uveličala je večerašnje druženje. Predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš  Adem Alić zahvalio se svima koji su s ljubavlju došli kako bismo gradili kulturu sjećanja na našeg velikog pisca Nedžada Ibrišimovića.

 

Share.

Comments are closed.