Uncategorized

Održano edukativno predavanje na temu “Porodica – utočište ili prepreka ženi savremenog društva „

 

Edukativno predavanje na temu :“Porodica – utočište ili prepreka ženi savremenog društva „ održano je sinoć u punoj sali Općinskog vijeća,  u organizaciji Asocijacije žena i Asocijacije Fatma OO SDA Ilijaš. Gost predavač mr. Belma Bešlić se potrudila da na najbolji način prikaže stanje današnje porodice, njenu ulogu kao  prepreke kroz koje svakodnevno porodice prolaze.

 

 

– Da li su brak i porodica naš vjetar u leđa i olakšica u savremenom turbulentnom dobu ?!
– Kako upotpuniti smisao života, pronaći mir, balans i energiju za život ?!
– Može li žena uskladiti mnogobrojne identitete ( brak i porodicu) sa izazovima savremenog doba i zahtjevima vremena , samo su neke od tema o kojima je govorila Bešlić.

Vrijedne predsjednice Asocijacije Fatma – Alma Omerović i Asocijacije žena OO SDA – Almira Čosić-Avdić su se zaista potrudile da okupe što veći broj žena, što se pokazalo veoma efektno jer predavanje je bilo ciljano odabrano. U uvodnom izlaganju predsjednica Fatme Alma Omerović je pozdravila prisutne zaželila im dobrodošlicu i u svom kratkom izlaganju podsjetila na važnost održavanja predavanja na ovakve i slične teme, jer u vremenu velikih turbulencija važno je sačuvati ono najvažnije a to je porodica.

 

 

 

Almira Čosić- Avdić je kazala da će  pomenutom temom rukovodstvo  i članice Asocijacije žena i asocijacije Fatma OO SDA započet intenzivniju implementaciju projekta ujedinjenja, informisanja i educiranja o različitim društveno-političkin temama koje direktno ili indirektno utiču na kvalitet njihovih života.

Krajnji cilj edukativih predavanja jeste motiviranje žena da kontruktivnim djelovanjem u oblastima u kojima su stručne participiraju u procesima kreiranja ugodnijeg ambijenta kompletne društvene zajednice na lokalnom nivou -kazala je Čosić -Avdić.

 

 

 

 

Belma Bešlić   je  u fokus svog rada i interesovanja stavila položaj žene  i  porodice te  pronalazak najboljih načina prelaženja svakodnevnih prepreka savremenog društva za Radio Ilijaš je izjavila:

Bavim se društvenim temama,  posebno vezanim za staus žene i porodice, kako balansirati porodične i društvene obaveze. Fokus mog interesovanja su žene i način kako im pomoći da se izbore sa svim preprekama na koje nailaze. Večerašnja tema:“Porodica – utočište ili prepreka ženi savremenog društva „ je ciljano odbrana jer se žena nalazi u jednoj nezavidoj poziciji kad mora da balansira između porodičnog života i društvenih aktivnosti, jer je ona po prirodi takva da želi da radi i da želi da doprinese drušvu u kojem se nalazi. Cilj predavanje jeste da pomognemo ženama sa sociološkog i vjerskog aspekta da što bezbolnije savladaju prepreke savremenog društva, jer Islam je jedan savršeni način života koji ženi može pomoći . Žena danas živi životom u kojem se diktira jedan tempo, a mi smo po prirodi takve da želimo da zadovoljimo i tu društvenu potrebu, da i ostali budu zadovoljni . Porodica je nešto prirodno, s druge strane društvo je rasteže.  Žena može biti uspješna na obje strane, jer ona je  po prirodi ta koja želi da pobjeđuje,  koju je Allah dž.š. stvorio aktivnom i onom koja pokreće druge oko sebe. Ovim predavanjima želimo poručiti svim ženama koje to žele da mogu porodicu i karijeru uskladiti, naravno poštujući i one žene koje to ipak ne žele.  U današnje teško vrijeme jako je bitno da postoje žene koje su obrazovane, aktivne i one koje pokreću one oko sebe, mi jednostavno moramo biti ispomoć društvu u kojem se nalazimo. Kada pravimo paralelu između bh žene i žene sa zapada moramo reći da se porodica nalazi u krizi bez obzira gdje se nalazi a samim tim je ženama još teže. Žena je trenutno u svim dijelovima svijeta u goroj situaciji  nego muškarac. Mi smo evropsko društvo i imamo evropske manire od kojih ne trebamo bježati, s druge strane imamo tradiciju koja nam pomaže da u nekim teškim situacijama isplivamo i da nam bude lakše. Jednostavno trebamo shvatiti da uz pomoć naše vjere i blagodati što živimo na prostorima različitosti i da to iskoristimo u našu korist. Današnji sociolozi kažu da porodica zaista u krizi i da je neophodno da se ona vrati tradicionalnim vrijednostima da bi opstala. Porodica će opstati uz pomoć gospodara , to je nešto što uzvišeni gospodar čuva kao što čuva svetu knjigu . Mi možemo iskoristiti blagodati vjere da bismo sačuvali ono najvrednije a to je porodica-kazala je Bešlić.

Ovo predavanje je jedan od pokazatelja da veliku ulogu u očuvanju porodice i porodičnih vrijednosti može imati  i društvena zajednica i taj primjer bi trebali koristiti i ostali.

 

 

 

 

Povezane objave

Back to top button