VIJESTI

Omer Mujalo – učesnik NOR-a u oslobađanju Sarajeva 1945.godine

mujalo 1 “Zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota – Srba, Muslimana i Hrvata” oslobođeno je Sarajevo 06. aprila 1945. godine,
Jugoslovenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta, a nakon žestokih borbi, na Vratnik je već 5. aprila 1945. godine ušla 16. Muslimanska brigada, a odmah za njom i 20. Romanijska, dok su ostale jedinice, opkolivši grad sa svih strana, Sarajevo potpuno oslobodile narednog dana.
Sudionik i učesnik ratnih događanja tog vremena bio je i devedesetogodišnji Omer Mujalo iz Ilijaša.Posjetli smo ga na njegom imanju ,i on je sa nama podijelio svoja iskustva. Sjeća se da je  kao devetnaestogodišnjak učestvovao u svim borbama za oslobađanje Sarajeva.

-Šestog aprila prije 70 godina se jako dobro sjećam, borbe su počele negdje 28.marta 1945 .Počeli smo oslobađanje od Kaknja, Vareša, značajne borbe su vođene na Okruglici (selo kod Vareša ) preko Srednjeg i Semizovca pa sve do Sarajeva.mujalo2
Ono što gospodin Mujalo ističe bila je velika želja za oslobođenjem i nije bilo zaustavljanja.Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Sarajevo nije pretrpilo značajnija razaranja. U akcijama su učestvovali drugi, treći i peti korpus,  11. i 13. krajinska brigada, 18. srednjobosanska brigada, artiljerijska i tenkovska jedinica. Nakon žestokih borbi 6. aprila 1945. godine slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika i Sarajevo je oslobođeno. Do kraja ove akcije, 10. aprila oslobođeni su i Visoko, Kakanj te Busovača.
Ono što smo mogli primijetiti jeste da gosp.Mujalo o ovim događajima priča sa puno emocija .mujali

Podsjećamo,u antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote.
47 godina kasnije, na dan oslobođenja grada, Sarajevo je započelo još jednu bitku. Od početka agresije i opsade, pa do 31. jula 1995. u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civil, od kojih 1.598 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom agresije i opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i privrednih objekata i saobraćajnica, je neprocjenjiva.

Također, treba napomenuti i da je 6. aprila 1992. godine, tadašnja Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Nažalost, dok se zastava sa Ljiljanima vijorila ispred zgrade UN-a u New Yorku, srpski agresori granatirali su stari dio grada i otpočeli najdužu blokadu jednog grada u historiji ratovanja, Olimpijskog grada Sarajeva.

Zato svima onima koji grad Sarajevo smatraju svojim gradom, svima onima koji ga vole i poštuju, svima onima koji se odnose prema njemu sa poštovanjem želimo sretan Dan grada Sarajeva.

 

Povezane objave

Back to top button