ILIJAŠVIJESTI

Omladinska organizacija „Carpe diem“, organizuje radionicu za adolescente pod nazivom „Emocije i motivacija“

Omladinska organizacija „Carpe diem“ u sklopu psihološko-edukativnog programa „Psihologija svakodnevnice kod mladih“, danas u Biznis centru Ilijaš, organizuje radionicu pod nazivom „Emocije i motivacija“. Učesnici su adolescenti dobi od 13 do 16 godina.

Prema riječima edukatorice, dipl.psihologa Line Suljić-Selimović, broj mladih koji su se odazvali je premašio njena očekivanja.

„Bojala sam se da neće biti dovoljan broj prijavljenih, jer sam poziv otvorila dva dana pred samu radionicu, međutim, morala sam zatvoriti poziv prije vremena jer je broj mjesta ograničen. Cilj radionice je da se mladi upoznaju sa tim šta su emocije, kako ih regulisati, i na koji način emocije utječu na njihovu motivaciju, te kako to mogu primjeniti na svoj svakodnevni život i život u obrazovnom smislu“.

Adolescenti su posebno rizična grupa kada je u pitanju borba sa mentalnim zdravljem.

„Jako im je teško s obzirom na to u kakvom vremenu živimo i da su ovo uglavnom generacije koje su izašle iz pandemije koja je ostavila dubok trag na nas sve, a posebnu na njih. Mislim da im je potrebna svaka vrsta pomoći kako bi im se pružila objašnjenja šta se to zapravo dešava i ponuditi im metode koje će im pomoći da se nose sa tim“, istakla je Suljić

Dodaje da je veoma lahko prepoznati ukoliko dijete ima neki psihološki problem.

„Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete i može sigurno da primjeti ukoliko se s nečim bori. Najčešće djeca traže odgovore na pitanja koja ih muče od roditelja i nastavnika. Međutim, problem je što ih ne čujemo. Oni nam možda ne govore riječima, ali svojim ponašanjem i izbjegavanjem da govore o određenoj temi zapravo pokazuju da im je potrebna pomoć. Potrebno je da roditelji na kraju svakog dana, sjedu sa svojim djetetom i pitaju ga kako si, a ono će sigurno željeti ispričati i postaviti pitanja na koje nema odgovore“.

Djeca su osjetljiva od momenta kada dolaze na svijet. Najvažnija faza kod djece je razvijanje povjerenja od strane roditelja u prve dvije godine, ukoliko se stekne nepovjerenje na početku, ono se proteže kroz čitav njihov život a posebno je izraženo kod adolescenata. Djeci traume mogu biti prenesene od roditelja, dakle prije svega roditelji treba da se liječe ukoliko je potrebno.

 

Povezane objave

Back to top button