MAGAZINVIJESTI

Onkolog upozorava javnost: Svi moji novi pacijenti s tumorom mlađi su od 45 godina, a ovo im je svima zajedničko

Onkolog iz Sjeverne Karoline, Nicholas DeVito, progovorio je o porastu broja slučajeva raka među mlađima, otkrivajući da je svaki novi pacijent koji dolazi u njegovu kliniku mlađi od 45 godina.

Tvrdi da su i njegove kolege tokom posljednjih godina primijetili demografsku promjenu, za koju krivi ultraprerađenu hranu, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji list.

Između 1990. i 2019. godine, broj slučajeva raka kod mladih širom svijeta porastao je za 79 posto, dok je smrtnost porasla za 28 posto. SAD ima šestu najveću stopu raka s ranim početkom uz predviđanja da će još porasti do kraja desetljeća.

Gotovo 75 posto hrane koja se konzumira u SAD-u smatra se ultraprerađenom jer je puna aditiva i štetnih sastojaka. Također nisu pod gotovo nikakvom regulativom, za razliku od Europe koja ima strože smjernice i rigoroznija testiranja, uprkos studijama koje ih povezuju sa zdravstvenim problemima.

DeVito je pozvao dužnosnike u industriji i političare da zaštite naciju od štetnih proizvoda, uz strožu kontrolu aditiva u hrani i veću dostupnost zdravijeg izbora.

– Želja da se Amerikanci zaštite od tvari koje uzrokuju rak i druge bolesti trebala bi nadilaziti stranačku pripadnost i političku motivaciju, kako bi se prevladala nastojanja industrijskog lobiranja. To je bilo moguće s duhanom, a moguće je i s hranom – naveo je onkolog za STAT News.

Ranije studije pokazale su da ultraprerađena hrana u koju su dodani umjetni sastojci može promijeniti crijevnu mikro floru, oštetiti sluznicu i uzrokovati hronične upalne bolesti, što sve skupa povećava rizik od raka.

DeVito, koji prima pacijente s gastrointestinalnim karcinomima poput debelog crijeva i želuca, tvrdi da hrana može igrati gotovo glavnu ulogu u prevenciji.

Sličan zaključak navodi i prošlogodišnja studija koja je otkrila  “značajnu povezanost između unosa ultraprerađene hrane i nekoliko vrsta raka”, uključujući rak debelog crijeva, dojke i gušterače.

Stručnjaci pozivaju da se, osim masnoćama i šećerima, više pažnje posveti i samim sastojcima. Prema njihovim analizama, većina “zdrave” hrane prepuna je umjetnih sastojaka, što je opet svrstava u ultraprerađenu. Predlažu da se kupci drže proizvoda s manje od pet sastojaka i izbjegavaju one koje je teško izgovoriti.

Povezane objave

Back to top button