Omladinska organizacija „Iskoristi dan – Carpe diem“ obilježila je 5.decembar – Međunarodni dan volontera kroz aktivnosti izbora Volontera/ke godine na području općine Ilijaš te održavanjem Okruglog stola sa ciljem promocije volontiranja, informiranosti mladih i svih koji rade s mladima o prilikama i novim mogućnostima za volontiranje te o dobrobitima koje volonterstvo nudi u budućnosti mladih osoba.

Okrugli sto upriličen je u prostorijama Biznis centra sa početkom u 17:00 sati u kojem su učestovale aktivistice sa područja općine Ilijaš koje su govorile o svom iskustvu kada je volontiranje u pitanju. Elma Čutura, predsjednica OO „Iskoristi dan – Carpe Diem, jedna je od učesnica koja je kazala da volontiranje nije nešto na što su mladi ljudi primorani, nego oni to rade od srca.

„Osnovni kriterij za odabir volontera bilo je volontiranje na području općine Ilijaš i promovisanje pozitivnog rada. Prijave su morale biti precizne i detaljne. Uvidjeli smo da je potrebno pripremiti mlade za prijavljivanje uopće na javne pozivi jer im nedostaje iskustva u samoprijavljivanju na pravi način. I na tome ćemo raditi u narednom periodu. Zahvaljujem se komisiji koja je vrijedno radila i donijeli smo pravu odluku. Čestitam volonterki godine, odnosno, Melisi Kišić“, kazala je Elma.

Melisa Kišić aktivna je volonterka 2019. godine u OO „Iskoristi dan – Carpe Diem“  koja nije očekivala ovo značajno priznanje jer ističe da za dobrovoljni rad  nije očekivala  priznanje ali da je izuzetno sretna.

„Ne znam kako da nazovem sve ono što sam učinila i za što sam dobila zahvalnicu. Svi rezultati su trenutna satisfakcija. Pomogneš i ideš dalje. Važno je da si to uradio srcem i dušom“, kazala je Melisa.

Moderatorica Enisa Mešetović, službenica za mlade Općine Ilijaš istakla je da su kroz organizaciju Okruglog stola željeli pokazati koliki je značaj volontiranja.

„Na neki način nagraditi trud svih onih koji su u protekloj godini volontirali na području općine Ilijaš i koji su dali doprinos da naše volonterske akcije uspiju. Zahvalili smo se i našim javnim ustanovama, školama, udruženjima mladih i sportskim udruženjima. Željeli smo također da učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović“ čuju zašto treba volontirati i koje benefite donosi volontiranje. U odabiru volontera godine imali smo šest prijava. Radi se o mladim ljudima koji su u protekloj godini volontirali na području općine Ilijaš tako i šire. Oni su to radili srcem i dušom. Izabrali smo Melisu Kišić koja to zaista zaslužuje. Naša poruka jeste da budete aktivni i date dio sebe lokalnoj zajednici, kako bi ta lokalna zajednica bila bolja za vas i sve nas“, kazala je Enisa.

U Jutarnjem programu Radio Ilijaša  06.12.2019.godine gostovat će Melisa Kišić, volonterska 2019. godine.

Share.

Comments are closed.