VIJESTI

Opća bolnica od 15. marta uvodi novi način naručivanja pacijenata za prvi i kontrolni pregled

Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” uvodi novi način naručivanja za prvi i kontrolni pregled putem Integralnog informacionog sistema (AIS/BIS).

Uvođenje e-Uputnice za poliklinički dio (specijalističko- konsultativne službe) počinje ove sedmice od srijede, 15. marta, a iz ove institucije su objasnili koje će korake pacijenti morati poduzeti kako bi se naručili na pregled.

Pacijent kojem je potreban prvi pregled treba se prije svega javiti svom ljekaru porodične medicine gdje će putem e-Uputnice dobiti prvi raspoloživi termin za specijalističko-konsultativnu službu Opće bolnice, a na kojoj će biti upisan datum i vrijeme pregleda.

Ovu proceduru iz Opće bolnice su objasnili na primjeru naručivanja za Kabinet za ortopediju i traumatologiju.

Pacijent kojem treba prvi pregled kod ljekara specijaliste ortopeda odlazi kod ljekara porodične medicine po e-Uputnicu, zatim ljekar porodične medicine u Integralnom informacionom sistemu (BIS/AIS) otvara kreirani kalendar narudžbi i zakazuje prvi slobodan termin (npr. u 8:15 sati na dan 20. mart 2023. godine).

Po dolasku sljedećeg pacijenta, koji ima potrebu za istom vrstom zdravstvene usluge, ljekar porodične medicine zakazuje naredni slobodni termin (npr. u 8:30 sati i tako redom do 14 sati).

Kontrolni pregled u okviru mjesec dana, koji je potrebno uraditi kod ljekara Opće bolnice, zakazuje ljekar porodične medicine putem Integralnog informacionog sistema (AIS/BIS).

Pacijent kojem je potreban kontrolni pregled izvan okvira od mjesec dana postupa na isti način kao za prvi pregled.

Gore navedeni način naručivanja se ne odnosi na urgentna stanja , koja će se i dalje zbrinjavati u Urgentnom centru.

“Planirano je da do kraja marta bude vrijeme adaptacije na novi sistem naručivanja pacijenata, te ćemo pružiti uslugu i pacijentima koji imaju uputnicu izdatu na dosadašnji način, a od narednog mjeseca svi pregledi će se zakazivati putem e-Uputnice”, saopćeno je iz ove ustanove.

Iz Opće bolnice su zamolili pacijente da poštuju novi način zakazivanja termina pregleda, jer će na taj način smanjiti čekanje na pregled i nepotrebne gužve u čekaonicama.

klix.ba

Povezane objave

Back to top button