ILIJAŠVIJESTI

Općina Ilijaš finansijski podržala rad Memorijalnog centra Potočari sa 10 000 KM

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović ugostili su predsjednika Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Ševketa Hafizovića. Posjeta je iskorištena kako bi uručili Odluku o dodjeli 10.000 KM za rad Memorijalnog centra u Potočarima s ciljem osiguranja održivosti, razvoja i kontinuiteta institucije posvećene kulturi pamćenja i učenja o genocidu.

„Zadovoljstvo mi je ugostiti predsjednika Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari. Razgovarali smo o aktivnostima Centra i o onome šta Općina Ilijaš i generalno šira društvena zajednica može doprinijeti u smislu funkionisanja istog. Svi znamo da nam je itekako važan Memorijalni centar Potočari i njegove aktivnosti. Općina Ilijaš je prošle godine potpisala Memorandum o razumijevanju gdje smo prihvatili određene  obaveze u smislu finansijske pomoći prema Memorijalnom centru. Želim kazati da ćemo kao Općina ostati trajno vezani za rad Memorijalnog  centra Potočari, trajno vezani i opredjeljeni da pomažemo njegovo funkcionisanje. To je sigurno naša stalna obaveza i nadam se da ćemo kroz tu podršku doprinijeti da Memorijalni centar Potočari još kvalitetnije i snažnije govori o onome zbog čega je osnovan, ne samo u BiH nego u najširem smislu“, istakao je načelnik Fazlić.

Ševket Hafizović predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari istakao je da je ovaj vid podrške najadekvatniji odgovor za negiranje genocida.

„Danas je Memorijalni centar Potočari bogatiji za još jednu Odluku načelnika Općine Ilijaš i Općinskog vijeća. Ta institucionalna uključenost Općine Ilijaš u podršci Memorijalnom centru je zapravo najbolji način da se adekvatno odgovori na negiranje genocida, na veličanje zločina i zločinaca. Memorijalni centar u suštini je institucija koja treba da njeguje i mlade generacije uči da istražuju i promiču istinu po svijetu, tako da bez ove finansijske pomoći mi ne bismo mogli angažovati puno mladih ljudi raznoraznih profila koji su jednoj takvoj instituciji potrebni“, istakao je Hafizović.

Memorijalni centar izgrađen je na inicijativu članova porodica žrtava genocida u Srebrenici, prije svega majki, koje su istrajale u svojoj ideji da svoje najmilije vrate na mjesto gdje su posljednji put viđeni živi.

Nakon faze u kojoj je bio posvećen, pronalasku, identifikaciji i pokopavanju žrtava genocida u novoj fazi „studija sjećanja“ posvetiće se prikupljanju, konzerviranju, čuvanju predmeta, video zapisa, izjava preživjelih i drugih dokaza koji su temelj jednog jedinstvenog narativa o genocidu u Srebrenici, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Krajem 2019. godine Općina Ilijaš je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine potpisala Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu Memorijalnog centra.

Povezane objave

Back to top button