Općina Ilijaš i Alterural realizuju projekat obnove objekata za četiri socijalno ugrožene porodice

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ugostio je u svom kabinetu direktoricu Udruženja za promociju i razvoj seoskog turizma Alterural Sarah Devisme.

Sastanaku su prisustvovali i socijalna radnica iz JU Kantonalni centar za socijalni rad Azra Huseinović, šefica odsjeka za stambeno – komunalne poslove Općine Ilijaš Adha Masnopita i viši referent za obračun i obradu podataka socijalne i zdravstvene Općine Ilijaš Stanko Ivanić.

Povod sastanka bio je projekat “Unapređenje uslova stanovanja socijalno ugroženih osoba u ruralnim područjima BiH” koji provodi Alterural zajedno sa svojim partnerima iz JU Centar za socijalni rad i općinama Ilijaš, Fojnica, Kreševo, Breza,Vareš, Kaknj i Olovo.

Kada je u pitanju Ilijaš riječ je o projektu čijom realizacijom će se obnoviti objekti stanovanja za četiri socijalno ugrožene porodice sa područja općine Ilijaš.

S obzirom na to da ova organizacija Alterural ima ograničena finansijska sredstva općinski načelnik je iskazao spremnost da Općina Ilijaš sufinansira radove kako bi se porodicama omogućili što bolji uslovi stanovanja.

“Općina Ilijaš, odnosno Služba za opću upravu i boračko – invalidsku zaštitu i Centar za socijalni rad kandidovali su porodice u potrebi. Dalje je Služba za građenje obišla porodice i na terenu smo konstatovali da je stanje zaista alarmantno te da su sve porodice uveliko u stanju potrebe za pomoć pri obezbjeđenju građevinskog materijala kako bi njihovi stambeni objekti zadovoljavali normalne uslove za život”, kazala je Adha Masnopita.

Nemogućnost ostvarivanja prava na siguran dom problem je o kojem se mora govoriti istakla je Sarah Devisme te dodala:

“Sa načelnikom smo dogovorili da ćemo do kraja godine podržati četiri porodice sa područja općine Ilijaš na način da ćemo im renovirati stanove. Također smo razgovarali o mogućnosti da naredne godine osmislimo i realizujemo jedan projekat u Starom Ilijašu, u blizini zgrada socijalnog stanovanja, kako bi korisnicima ovih stanova učinili prostor za život i boravak ambijentalno ljepšim. I treći projekat koji realizujemo je podjela humanitarnih paketa i plaćanje računa za električnu energiju za deset porodica u naredna četiri mjeseca. “

Alterural je uz podršku Francuske Fondacije Abbe Pierre u dva ciklusa (2017-2019. i 2020-2023.) omogućio obnovu ukupno oko 130 stambenih objekata socijalno ugroženim porodicama.

Prethodni članakVaučeri za besplatne pozorišne predstave i muzejske postavke poklon za punoljetstvo
Naredni članakAmila Spahić iz Ilijaša osvojila prvo mjesto na Univerzitetskim igrama u Parizu