ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Općina Ilijaš i Institut za razvoj mladih KULT: Počele pripreme za kreiranje nove Strategije prema mladima 2023-2028.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održao je sastanak sa izvršnom direktoricom Instituta za razvoj mladih KULT Šeherzadom Halimić i voditeljicom Odjela za razvoj politika prema mladima u Institutu za razvoj mladih KULT Jasminom Banjalučkić. Sastanku su prisustvovale i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić i stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Enisa Mešetović.

Povod sastanka bio je potpisivanje Ugovora o uslugama izrade istraživanja o potrebama i problemima mladih općine Ilijaš.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je važnost istraživanja položaja i potreba mladih, kao i izrade strateškog dokumenta koja će doprinijeti još efikasnijoj politici prema mladima na nivou Općine Ilijaš u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture i sporta kao i slobodnog vremena mladih, njihove informisanosti i sigurnosti. “Općina Ilijaš je prepoznata kao općina naklonjena mladima i naš cilj jeste da zadržimo tu titulu i omogućimo trajnu dobrobit mladih kao i njihovo aktivno i odgovorno učešće u lokalnoj zajednici”, rekao je Fazlić.

Naredne godine ističe aktuelna Strategija prema mladima Općine Ilijaš sa akcionim planom za period 2018-2022., pa će ovo istraživanje poslužiti kao uvod u izradu nove Strategije.

Voditeljica Odjela za razvoj politika prema mladima u Institutu za razvoj mladih KULT Jasmina Banjalučkić kazala je kako je ovo nastavak dobre saradnje sa Općinom Ilijaš koja traje dugi niz godina.

“U narednih nekoliko mjeseci aktivno ćemo raditi na istraživanju o potrebama i problemima mladih na području općine Ilijaš. Ideja je da u narednom periodu anketiramo preko 300 mladih, kako bismo bolje razumijeli koje su to najaktuelnije potrebe mladih u općini Ilijaš. Istraživanje će poslužiti za izradu Strategije prema mladima. Ovo će biti treća Strategija prema mladima u općini Ilijaš i nama je zaista drago da možemo kroz stručnu podršku doprinijeti u provedbi istraživanja. Ostajemo u partnerstvu i rado ćemo podržati dalje korake u razvoju Strategije prema mladima obzirom da je Institutu vrlo važno da imamo dobru saradnju sa institucijama vlasti i da zajedno kreiramo bolje prilike za mlade. Mladi žele više prilika koje odgovaraju njihovim potrbama i upravo kroz ovo istraživanje želimo razumijeti šta je to što mladima zaista treba i da vidimo na koji način sama Općina Ilijaš može odgovoriti na ove potrebe”, kazala je Banjalučkić.

Povezane objave

Back to top button