ILIJAŠVIJESTI

Općina Ilijaš obezbjedila novčana sredstva za nove projekte u OŠ“Podlugovi“ i područnoj školi Ljubnići

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović i  pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš Sanja Zagorac – Jozić, danas su posjetili OŠ“Podlugovi“ i područnu školu Ljubnići te tom prilikom razgovarali sa direktorom Admirom Abadžijom i uposlenicima škole o realizaciji budućih projekata ovih škola.

 Tim povodom načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, govorio je o projektima koji će se realizovati, ali i o tome kako je obrazovanje djece jedna od najvažnijih funkcija društva.

 „U OŠ „Podlugovi“ jeste jedan od osnovnih problema  stanje mokrih čvorova, obezbjeđeno je 30. 000,00 KM za rješenje tog problema. Provedena je procedura izbora izvođača radova, koji trebaju početi u narednih 10 dana. Također,  u procesu smo ozbiljnog projekta, što se tiče rekonstrukcije dvorišta i pristupa ulaza u područnu školu „Ljubnići“. Ova područna škola je  među 40 javnih objekata u KS koji će biti tretirani projektima poboljšanja energetske efikasnosti blizu 70.000,00 KM i time će sigurno ovaj objekat dobiti uslove za naše učenike. Ovdje ostaje još malo da vidimo kako ćemo definirati ili ono sad što je najbitnije uraditi kada je u pitanju prilaz škole“  rekao je.

Također, o ovom bitnim projektima govorio je i direktor OŠ „Podlugovi“ Admir Abadžija, te je istakao da uvijek imaju podršku načelnika Akifa Fazlić, ali i općine Ilijaš.

Radi se o rekonstrukciji mokrih čvorova u centralnoj školi u „Podlugovima“ koji su u lošem stanju,a zadnja rekonstrukcija je izvršena prije 13 godina. Ova rekonstrukcije će nam jako dobro doći, a također su najavljeni infrastrukturni projekti u područnim školama Ljubnići i Lješevo. Imali smo detaljan energetski pregled od firme koja je izabrana, te nakon toga slijedi implementacija projekta. Za školu Ljubnići vrijednost projekta će iznosti 68.000 KM, a za školu Lješevo 105.000 KM. Stvaramo pozitivno okruženje za normalan nastavni proces. Dobili smo instrukcije od ministarstva da od 14. septembra počinje nastava za učenike razredne nastave. Imat ćemo kombinovanu nastavu online i  nastavu u školi, dok učenici nižeg razred idu već od prvog septembra u školu“ kazao je.

Abadžija ističe da je problem s prevozom riješen.

Poslat ćemo spiskove za učenike predmetne nastave, a za učenike razredne nastave smo već imali organizovani prevoz od prvog dana na liniji Sovrle- Podlugovi, a od iduće sedmice kreće linija Čifluk- Balbegovići- Podlugovi. Za obje smjene ćemo imati prevoz učenika“ rekao je.

Učiteljica Sedina Avdić istakla je da se raduje rješavanju problema u školi, ali i što su se mališani vratili u školske klupe.

„ Kada samo došla prije četiri godine bila je vlaga, međutim sanacijom iz 2018. godine popravljeni su uslovi za što kvalitetnije održavanje nastave. Raduje me činjenica da će se raditi  na utopljavnju u školi, gdje će djeca radosnija dolaziti na nastavu. Jedini problem koji trenutno imamo jeste igralište, ali  se nadam da će se ubrzo riješiti. Drago mi je da su se djeca vratili u učionice, te da online nastava nije donijela dobre rezultate što se tiče učeničkog znanja“ kazala je.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović iskazala je zadovoljstvo o pokretanju novih projekata što se tiče škola na području općine Ilijaš, te se nada da će ovi projekti poboljšati  uslove u školama, kako nastavnicima tako i učenicima.

„Raduje me informacija da se učenici razredne nastave vraćaju u klupe. Svrha svih obrazovnih institucija, odnosno školskih objekata jeste to da naša djeca budu u tim klupama i  da se u punom kapacitetu izvodi odgojno-obrazovni proces. U današnjoj posjeti razgovarali smo s direktorom o ključnim problemima ali i svim onim stvarima koje su urađene u prethodnom periodu. Ono što nas posebno raduje, jesu projekti koji slijede, kako za centralnu školu tako i za područnu školu. Također, raditi će se  utopljavanje u  područnoj školi Ljubnićima i planirano je ograđivanje ove škole i  sportske plohe što jedan od prioriteta budžeta za 2021.godine. Nakon realizacije ovih projekata, uposlenici  i učenici ove škole će imati adekvatne uslove za odvijanje nastave“ istakla je.

Općina Ilijaš u kontinuitetu podržava  realizaciju  infrastrukturnih  projekata, ali i iskazuje konstantnu  finansijsku podršku za nove  projekte i bolje uslove u svim školama na području općine Ilijaš.

Pripremila: Jasmina Mulalić

Povezane objave

Back to top button