U Općini Ilijaš je u toku implementacija projekta “Unapređenje i daljnji razvoj e-Uprave i informacionog sistema kroz procese digitalne transformacije”. Projekat podrazumijeva uspostavljanje novog modernog web portala, unapređenje postojećih servisa te reorganizaciju Centra za pružanje usluga i Info pulta.

Ukupna vrijednost projekta je 70.300,15 KM od kojih je kroz Grant shemu Projekta obezbjeđeno 48.518,73 KM, a učešće Općine Ilijaš je 21.781,42 KM.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je kako je digitalna transforamcija neupitna i neminovna te kako je zadovoljan dosadašnjom realizacijom ovog projekta. Također se zahvalio UNDP-u na podršci u realizaciji procesa digitalizacije.

“Općina Ilijaš je na bazi aplikacije prošla sve procedure i započeli smo ovaj jako važan projekat. Zateklo nas je stanje na tržištu informatičke opreme i zbog toga imamo kašnjenja u realizaciji. Međutim projekat je u finalnoj fazi i nadam se da ova kašnjenja neće negativno utjecati na ukupne efekte projekta.Projekat ne podrazumijeva samo nabavku informatičke opreme on podrazumijeva edukaciju naših uposlenika, reorganizaciju i modernizaciju centra za pružanje usluga i Info pulta. Završetkom projekta Općina Ilijaš će biti osposbljena za narednu fazu realizacije digitalne transformacije.Digitalna transformacija je neminovnost, to je proces koji će podrazumijevati potpuno digitalnu transformaciju kompletnog javnog sektora i jako je bitno da smo na vrijeme krenuli u ovaj proces. Zbog toga sam iskazao zadovoljstvo da smo ostvarili neke temeljne pretpostavke za narednu fazu ovog projekta. Digitalizacija donosi velike benefite. Ona je neupitna i kroz naše planove tako je i postavljena. Da u  što bržim roku pređemo potpuno na ovaj sistem i dođemo do pozicije da više ne vodimo dva paralelna procesa, jedan kroz papire, a drugi digitalni”, rekao je Fazlić.

Iako projekat još nije zvanično završen građani su primjetili novosti i podržavaju digitalizaciju usluga.

“Što se tiče digitalizacije usluga smatram da je ovo izuzetno pozitivan pomak i proces za koji se Općina Ilijaš opredijelila i to je svakako primjer dobre prakse. Vidjela sam i novu oficijelnu web stranicu Općine koja je puštena u rad i koja omogaćava građanima da se lakše snađu i na jednostavniji način dođu do informacija. Također i proces u samoj zgradi Općini za jednog građanina će biti pojednostavljen. Ako je nekome potrebna urbanistička saglasnost ili studentima i školarcima obrasci za apliciranje za stipendiju ovo je jednostavniji i lakši način da prikupe potrebnu dokumentaciju,” kazala je stanovnica općine Ilijaš Belma Avdić.

Planirane aktivnosti su dio strateškog razvoja i proistekli su iz ciljeva i aktivnosti uvrštenih dokument Strategija održivog razvoja općine ilijaš za period od 2018. do 2022. godine.

Share.

Comments are closed.