ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Općina Ilijaš za stipendiranje učenika i studenata za školsku 2020/2021. godinu izdvojila 190.000,00 KM

Općina Ilijaš kao i prethodnih godina i za školsku 2020/2021. godinu obezbijedila je stipendiranje i nagrađivanje izuzetno nadarenih učenika i studenata, i stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe.

U Jutarnjem programu Radio Ilijaša gostovala je Enisa Mešetović  stručna saradnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor, te govorila nešto više o samom stipendiranju učenika i studenata na području općine Ilijaš.

 „Planom Općinskog vijeća ove godine planirano je stipendiranje 80 nadarenih učenika i 127 nadarenih studenata. A iz kategorije učenika i studenata u stanju socijalne potrebe planirano je stipendiranje 44 učenika i 22 studenta, što je u konačnici 273 stipendije koje planiramo dodijeliti ove godine. Iz budžeta Općine Ilijaš bit će izdvojeno 190.000, 00 KM za ovu stavku. Školske 2001/2002. godine dodjeljeno je samo 20 stipendija na području općine Ilijaš, a ove godine planiramo dodijeliti 273 stipendije, ali prema našim procjenama mi mislimo da će ta brojka ići i do 300 stipendija. Kao i što je do sada bilo Općinsko vijeće i općinski načelnik su uvijek naklonjeni da prošire tu listu  i da dodjelimo stipendije svima onima koji ispunjavaju uslove konkursa, i naravno da nagradimo njihov trud i rad i ono sve što postižu u formalnom obrazovanju“ kazala je.

Također, Mešetović je govorila i o kriterijima koji učenici i studenti moraju ispunjavati.

„ Što se tiče kriterija oni su ostali isti kao i prethodnih godina. Što se tiče nadarenih učenika minimalan prosjek mora biti 4.80 i standardna dokumantacija tu nema nikakvih promjena. Također, ono što je jako biti da su učenici i studenti nastanjeni na području općine Ilijaš u protekle minimalno tri godine. Dobitnici stipendije mogu biti i oni učenici čiji roditelji posjeduju nekretninu na području općine Ilijaš. A što se tiče socijalne kategorije tu je naravno opširnija dokumentacija. Postoji set pravila koji se moraju ispuniti, a to se uglavnom odnosi na primanja roditelja, te generalni i životni standardi. Za nadarene studente su ostala ista pravila, što se tiče prosjeka u zavisnosti od toga kojoj grupaciji fakulteta studenti pripadaju i tako se rangiraju njihovi fakulteti. Tako da imamo grupaciju tehničkih nauka gdje je potreban minimalan prosjek. Za grupaciju društevnih nauka je prosjek minimalan osam. Stipendije za studente u stanju socijalne potrebe tu su prosjeci niži 7,5  a potrebno je ispuniti i druge uslove po kojima će komisija koju formira općinski načelnik odlučivati kad se završi konkursna procedura“ rekla je.

Učenici i studenti su već izrazili veliki interes za stipendije, a kako Mešetović kaže već nakon dva dan učenici i studenti zovu, pišu mail ili lično dođu da pitaju za stipendiju kakva je procedura.

„ Ono što ih posebno interesuje jeste kolika je stipendija,  da i to naglasim stipendija za učenike 50 KM, a za studente 100 KM u iznosu od devet mjeseci. Konkurs je otvoren do drugog decembra do 16:00 sati, i molim sve one koji planiraju aplicirati da prate taj rok, jer nakon što zatvorimo konkurs i sve prijave koje dođu sutradan ili narednih dana nažalost ne mogu biti prihvaćene“ istakla je.

Stipendiranje najuspješnijih sportista na području općine Ilijaš

„ Mi svake godine objavimo i Javni konkurs za stipendiranje uspješnih sportista s područja općine Ilijaš. U planu je predviđeno pet stipendija, međutim prošle godine mi smo odlukom dali i još dodate dvije stipendije. Želimo podržati sve one koji su ostvarili uspjeh i koji su naravno ispunili sve kriterije predviđene pravilnikom, a konkurs izlazi početkom januara“ rekla je.

Općina Ilijaš ima mlade i uspješne učenike, studente i sportiste pored toga što dobiju stipendiju, Mešetović ističe da postoji fond, ili nagrade za izuzetno dobre postignute rezultate na raznim takmičenjima.

Tu su i nagrade za studente zlatne i srebrene značke, nagrade za učenike koji su tokom cijelog školovanja ostvarili odličan uspjeh iz svih predmeta.

Broj mladih ljudi je sve veći i veći , i to pokazuje koliko je Općina Ilijaš okrenuta obrazovanju i pružaju podrške mladim ljudima.

Također, svi zainteresovani mogu kontaktirati Službu za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica na broj 033/ 580-690 da se jave, ako nisu u prilici doći zbog cjelokupne situacije s pandemijom.

Povezane objave

Back to top button