ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Općinska izborna komisija obilježila Svjetski dan izbora

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbora, koji se na inicijativu izbornih zvaničnika obilježava svake godine prvog četvrtka  u februaru, u organizaciji Općinske izborne komisije Ilijaš u prostorijama Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš, održan je čas na temu “Važnost demokratskih izbora” učenicima trećeg razreda mašinsko-tehničke škole.

U saradnji sa direktorom škole Amirom Džafom, te profesoricom Demokratije i ljudskih prava Draganom Kartal, Općinska izborna komisija Ilijaš organizirala je čas promocije demokratije izbora. Učenici su upoznati sa osnovnim pojmovima u izbornom procesu, značaju izbora i glasanja, te njihovoj budućoj ulozi u promicanju demokratskih izbora. Tokom časa, učenici su saslušali izlaganje i prezentaciju, a dio časa iskorišten je i za praktični dio.

Kao budućim biračima, potencijalnim članovima izborne administracije ili nosiocima političkih funkcija ukazano je na značaj demokratskog provođenja izbora, kao i na odgovornost u slučaju preuzimanja određenih zadataka u cilju učešća u realizaciji izbora u bilo kojem stadiju izbornog procesa. Predavači su pozitivno ocijeni zainteresovanost srednjoškolaca ovom temom, te stavom prilikom praktičnog prikaza procesa glasanja i brojanja u kome su učestvovali. Ono što je uveliko dalo smisao izlaganju jeste zainteresiranost novih birača, u ovom slučaju punoljetnih srednjoškolaca, da iskoriste pravo na glasanje učešćem na predstojećim oktobarskim izborima.

Izvor: Općina Ilijaš

 

Povezane objave

Back to top button