ILIJAŠVIJESTI

Načelnik Akif Fazlić i direktor Fonda Memorijala potpisali Sporazum o sufinansiranju projekta sanacije ratne džamije Šemsudija na Selištima

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju projekta sanacije ratne džamije Šemsudija na lokalitetu Selišta u općini Ilijaš. Sporazumom se Fond Memorijala obavezuje da će sufinansirati projekat u iznosu od 10.000,00 KM.

Fond Memorijala već duže vremena daje podršku izgradnji spomen obilježja, čime se nastoje revitalizovati prostori i obilježja koja svjedoče o herojskoj borbi za Bosnu i Hercegovinu, a u čast naših najboljih sinova i kćeri.

Načelnik Fazlić se zahvalio Fondu, naglasivši da Općina Ilijaš kontinuirano radi na izgradnji i sanaciji objekata koji se odnose na boračku populaciju sa ciljem da se i na ovaj način oda priznanje boračkoj populaciji.

Projektna vrijednost za izvođenje radova na sanaciji džamije Šemsudija je 23.500,99 KM. Projekat podrazumijeva izradu temelja i temeljne ploče za postojeći objekat, uređenje enterijera, zaštitu kompletne drvene konstrukcije i zamjenu krova. Također je navedenim projektom planirana izgradnja drvene munare uz objekat.

Ranije je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo Općini Ilijaš dodijelilo 5.500,00 KM za sanaciju ove džamije. Pomenuta sredstva su preraspoređena za sanaciju pristupnog puta do džamije u dužini od 240 metara, gdje se Općina obavezala sufinansirati nedostajuća sredstva u iznosu od 6.644,60 KM. Sanacija puta je preduslov za izvođenje radova na rekontrukciji džamije.

ilijas.ba

Povezane objave

Back to top button