ILIJAŠVIJESTI

Općinski načelnik obišao radove na rekonstrukciji Spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtva rata naselja Korita

Općinski načelnik Akif Fazlić i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Akif Bešlija, 30. septembra 2022. godine posjetili su Korita gdje su u toku radovi na sanaciji i natkrivanju Spomen-obilježja za 17 šehida i civilnih žrtva rata ovog naselja.

Radnici građevinske firme “Polet Srebrenica”, 20. septembra 2022. godine započeli su radove na sanaciji Spomen-obilježja u Koritima, za čiju realizaciju su iz Budžeta općine Ilijaš izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 40.423,79 KM. Podsjećamo, na inicijativu Akifa Bešlije 2015. godine izvršeni su radovi na postavljanju spomen ploče sa ispisanim imenima stradalih šehida i civilnih žrtava rata Korita.

Kako je istakao dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Akif Bešlija, u cilju stvaranja boljih uslova i zaštite postojećeg Spomen-obilježja iskazana je potreba za sanacijom i natkrivanjem ovog izuzetno značajnog obilježja. “Na Spomen ploči su ispisana imena 17 poginulih boraca kao i civilnih žrtava rata iz sela Korita. Na ovom prostoru bilo je najviše borbenih dejstava u toku rata, ljudi su dali svoje živote, a na ovaj način lokalna zajednica vraća dug prema njima i herojskim Kortima.  U realizaciji projekta imali smo nesebičnu podršku načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića i njegovih najbližih saradnika. Zadovoljni smo dinamikom radova i ovom prilikom zahvaljuem se i izvođaču radova – firmi Polet Srebrenica”, kazao je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Akif Bešlija.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je važnost zaštite postojećih spomen-obilježja te stvaranja boljih uslova za obilježavanje najvažnijih datuma iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata ‘92.-‘95. “Spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata su naša sveta mjesta, podsjetnici na borce i njihovu nadljudsku borbu te izuzetne zasluge u odbrani općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine. Historija je ono što se zapiše, ono što je trajno, što ostavimo mladima da znaju što se dešavalo. Mi ispunjavamo naš dug prema tim ljudima, čuvamo sjećanje i ponosan sam što će spomen-obilježje na Koritima biti u cjelosti uređeno”, istakao ja Općinski načelnik Akif Fazlić.

Rok za izvođenje radova je 20 kalendarskih dana.

ilijas.ba

Povezane objave

Back to top button