Općinski načelnik obišao radove na rekonstrukciji Spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtva rata naselja Korita

Općinski načelnik Akif Fazlić i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Akif Bešlija, 30. septembra 2022. godine posjetili su Korita gdje su u toku radovi na sanaciji i natkrivanju Spomen-obilježja za 17 šehida i civilnih žrtva rata ovog naselja.

Radnici građevinske firme “Polet Srebrenica”, 20. septembra 2022. godine započeli su radove na sanaciji Spomen-obilježja u Koritima, za čiju realizaciju su iz Budžeta općine Ilijaš izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 40.423,79 KM. Podsjećamo, na inicijativu Akifa Bešlije 2015. godine izvršeni su radovi na postavljanju spomen ploče sa ispisanim imenima stradalih šehida i civilnih žrtava rata Korita.

Kako je istakao dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Akif Bešlija, u cilju stvaranja boljih uslova i zaštite postojećeg Spomen-obilježja iskazana je potreba za sanacijom i natkrivanjem ovog izuzetno značajnog obilježja. “Na Spomen ploči su ispisana imena 17 poginulih boraca kao i civilnih žrtava rata iz sela Korita. Na ovom prostoru bilo je najviše borbenih dejstava u toku rata, ljudi su dali svoje živote, a na ovaj način lokalna zajednica vraća dug prema njima i herojskim Kortima.  U realizaciji projekta imali smo nesebičnu podršku načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića i njegovih najbližih saradnika. Zadovoljni smo dinamikom radova i ovom prilikom zahvaljuem se i izvođaču radova – firmi Polet Srebrenica”, kazao je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Akif Bešlija.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je važnost zaštite postojećih spomen-obilježja te stvaranja boljih uslova za obilježavanje najvažnijih datuma iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata ‘92.-‘95. “Spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata su naša sveta mjesta, podsjetnici na borce i njihovu nadljudsku borbu te izuzetne zasluge u odbrani općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine. Historija je ono što se zapiše, ono što je trajno, što ostavimo mladima da znaju što se dešavalo. Mi ispunjavamo naš dug prema tim ljudima, čuvamo sjećanje i ponosan sam što će spomen-obilježje na Koritima biti u cjelosti uređeno”, istakao ja Općinski načelnik Akif Fazlić.

Rok za izvođenje radova je 20 kalendarskih dana.

ilijas.ba

Prethodni članakProgram TV kanala Centralne izborne komisije BiH „Opći izbori 2022“ pratite od 07:00 sati 02. oktobra
Naredni članakOd 08. oktobra do 04. novembra akcija odvoza kabastog otpada