Općinski načelnik održao sastanak sa predstavnicima Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine o temi lokalni ekonomski razvoj

????

Općinski načelnik Akif Fazlić i Šef odsjeka za privredu i lokalni razvoj Mirza Marukić, 06. oktobra 2022. godine održali su radni sastanak sa predstavnicima Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine prof. dr.  Antom Domazet i prof.dr. Muamerom Halilbašićem, na kojem su razgovarali o trenutnom stanju, ali i prilikama i mogućnostima općine Ilijaš u pogledu lokalnog ekonomskog razvoja. 

Naime, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine – Odjeljenje za društvena istraživanja realizuje projekat Lokalni ekonomski razvoj u općinama Kantona Sarajevo: prilike i izazovi postkrizne normalnosti, koji se bavi pitanjem kako općinski načelnici u Kantonu Sarajevo razumiju promjene u okruženju koje dobivaju na značaju nakon krize izazvane COVID-19 pandemijom, usvajanjem održivih ciljeva razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine i novi trendova izazvanih agresijom Rusije na Ukrajnu, te krizom inflacije koja se pojavila kao posljedica ovih dešavanja.

 

Tokom sastanka razgovarano je i o planskoj dokumentaciji (strategijama razvoja, akcionim i godišnjim planovima, budžetima), resursima općine za razvoj, digitalizaciji, marketingu  i brandingu općine kao investicijske destinacije, perspektivi građana  te o višim nivoima vlasti i njihovom uticaju na lokalni ekonomski razvoj u općini.

Prethodni članakMagistrirao Asmir efendija Salihović, imam džamije u Podlugovima
Naredni članakSutra muslimani obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda a.s.