Općinski načelnik učestvovao na završnom događaju povodom realizacije projekta ADRIATIC CAVES PLUS

U organizaciji Javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, na lokalitetu Bijambara, 18. maja 2022. godine održan je završni događaj povodom uspješne implementacije projekta “Održivo upravljanje i turistička promocija kulturnog, arheološkog i prirodnog naslijeđa – ADRIATIC CAVES PLUS”, kojem su prisustvovali Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić.

U svom obraćanju Općinski načelnik istakao je važnost dugogodišnje kvalitetne saradnje između Općine Ilijaš i Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS te postignutih rezultata u polju ekologije i zaštite prirodnog naslijeđa.

U proteklom periodu svi zajedno mnogo smo radili na promociji zaštićenih područja, kako u našoj lokalnoj zajednici, Kantonu Sarajevo ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. U narednom periodu moramo raditi na ekonomskoj valorizaciji ovog prostora i smatram da tu imamo mnogo prostora za poboljšanje. Evidentno je izražen interes kako domaćih, tako i stranih turista za posjetom Bijambara, tako da trebamo obogatiti našu ponudu. Projekti kao što je ovaj jako su važni i čestitam Ustanovi, menadžmentu i svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji”, rekao je načelnik Fazlić.

Tokom događaja prisutnim su se obratili i pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Adnan Medić te direktor Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

U nastavku, upriličena je prezentacija svih aktivnosti projekta ADRIATIC CAVES PLUS, 3D reprodukcija pećine Gotta Nera kao i predavanje o temi Krš i pećine Bosne i Hercegovine-valorizacija i zaštita.

Prethodni članakCK Ilijaš: U srijedu akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Naredni članakOdržana Izvještajna Skupština Udruženja “Zlatne ruke”