ILIJAŠVIJESTI

OŠ “Hašim Spahić”: počeo dvodnevni Program treninga za energijske menadžere

Program  dvodnevnog (15.02.-16.02.2018.) treninga za energijske menadžere namijenjen predstavnicima općina/kantona i javnih objekata uključenih u projekat Svjetske banke ”Energijska efikasnost u BiH” (BEEP) počeo je u OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš. Džana Jusufović, iz kompanije Ceteor Sarajevo koja je tehnička podrška ovom projektu ističe da je cilj treninga za energijske menadžere općinskih, kantonalnih nivoa i nivoa korisnika javnih objekata, prikazati prednosti i značaj energijske efikasnosti kroz implementaciju arhitektonsko-građevinskih, mašinskih i elektro mjera na javnim objektima uključenih u projekat kroz postizanje ušteda u toplotnoj energiji i novcu.

„Ovo je drugi set obuka za predstavnike javnih objekata. To su ljudi koji vode evidencije o potrošnji energije, koji vode računa o monitoringu i verifikaciji toplotne energije. Odnosno svi oni koji trebaju da vode računa da se ne rasipa toplotna energija“, kazala je Jusufović.

Trening ima zadatak da stavi na značaj korisničko ponašanje svih aktera u održavanju objekta, proširivanje i usavršavanje postojećih znanja i vještina u kontekstu uvođenja sistema upravljanja i racionalnog korištenja energije. Mesud Mustedanagić, tehnički ekspert u jedinici za implementaciju BEEP projekta za Federaciju BiH kaže da, osim relaiziranih pilot projekata, imaju za cilj da utiču na razvijanje svijeti o energetskoj efikasnosti odnosno održivom modelu finansiranja ovakvih projekata.

„Krećemo od toga da kroz način ušteda novca kroz relaizaciju projekata kao što smo uradili u ovoj školi, evidentno stvaramo finansijski prostor kroz koji bismo mogli tu priču da nastavimo i u drugim javnim objektima. Privatni sektor ide ispred javnog i to me raduje jer su prepoznali opravdanost da dobiju toplije i ugodnije objekte sa manje sredstava. Cilj nam je da unutar svakog objekta, pa i u OŠ „Hašim Spahić“ izvršimo obuku minimalno dvije osobe koje će biti obučene i biti energijski menadžeri. Svi akteri u jednom prostoru su važni i moramo imati osobe koje su zadužene za energetsku efikasnost kako bi upravljali procesima upravljamo termotehničkim sistemima“, kazao je Mustedanagić.

Mirsad Kustura, direktor OŠ „Hašim Spahić“ kazao je da su uštede od projekta energetske efikasnosti već evidentne.

„Veoma smo zadovoljni projektom. U prošloj kalendarskoj godinu u odnosu na prethodne godine, uštede novca su veoma evidentne. Mjere energetske efikasnosti su se u dobroj mjeri već isplatile, a u narednih 7-9 godina, apsolutno će se isplatiti“, kazao je direktor Kustura.

Zasluge za uspješnu koordinaciju i implementaciju projekta preuzela je Implementaciona jedinica projekta Svjetske banke ”Energijska efikasnost u BiH” ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja BiH, te tehnička organizacija konsultanstskih kompanija CETEOR Sarajevo i EUROING Bihać.

 

Povezane objave

Back to top button