Osnovna škola „Srednje“ danas je obilježila Dan škole odnosno svoj 42. rođendan. Zbog pandemije koronavirusa i ove godine upriličen je  online rođendan škole. Mnogo emocija, ljubavi i pažnje posvetili su učenici, nastavnici i menadžment, da u video priredbi iskažu ljubav prema svojoj školi. U povodu Dana OŠ „Srednje“ za Radio Ilijaš, govorila je direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić-Kulo

„Ono što je ranijih godina bio nedostatak u našoj školi, ove godine se pokazalo kao prednost. Učenici od I –IV razreda su redovno pohađali nastavu u školskim klupama jer je brojnost učenika u dozvoljenom broju.  Školu pohađa 236 učenika, u razrednoj nastavi je 95 učenika, u predmetnoj 14 1 učenik. Posebno me raduje to da već od utorka dočekujemo učenike V i VI razreda u školske klupe i pohađat će nastavu po redovnom modelu. Iz godine u godinu nažalost, u aprilskom roku upisujemo manji broj učenika u odnosu na prethodne godine. Ove godine upisano je 17 učenika. Radi se o velikom školskom području i specifičnim uslovima školovanja, što je jedan od razloga manjeg broja upisanih prvačiča. Ali u augustu očekujemo veći broj, oko 30 učenika u novoj školskoj godini”, kazala je direktorica Čehajić-Kulo. 

Direktorica je uputila je čestitku u povodu Dana škole.

“Dragi učenici, poštovani roditelji, uvažene kolegice i kolege, prijatelji naše škole,

Hvala vam što ćete i ove godine biti dio ovog velikog dana.

Iako smo proteklu godinu dana radili u drugačijim okolnostima, sretni smo i ispunjeni zahvalnošću što obilježavamo Dan škole. Ovo nije vrijeme kada trebamo pisati o ostvarenim projektima, ovo je vrijeme kada trebamo glasno reći da smo uspjeli u našoj najljepšoj misiji – sticanju znanja.

Svi skupa uz predan rad, znatiželju i kreativnost činimo ovu školu živom i sposobnom da nadjača neizvjesnost i sve prepreke. Skupa stvaramo uspomene i dijelimo trenutke koje ćemo pamtiti čitavog života.

Nadam se da će dani koji nam dolaze donijeti mnogo dobrih prilika u kojima ćemo pokazati da znamo, možemo i hoćemo učiti i stvarati. Prilike koje će nas učiniti ponosnim na sebe, školu i drugare.

U čast naših budućih uspjeha koje željno isčekujemo, želim nam sretan Dan škole“.

Čestitku povodom Dana škole uputili su načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

„Čestitam vam na ostvarenim rezultatima i na visokim standardima koje ste uspjeli i uveli u ovu školu. Kroz svoj rad ste afirmirali, ne samo ovu školu, nego šire područje Srednjeg koje je najšire u KS ali i među najvećim u Federaciji BiH. To govori o težiti organizovanja obrazovnog procesa i o vašem marljivom i predanom radu. Kada ste opredijeljeni prema tako važnom cilju a to je obrazovanje naše djece, onda rezultati neizostavno dolaze.  Želim vam sve najbolje u narednom periodu u smislu ostvarivanja dobrih rezultata i lične sreće“, kazao je načelnik Fazlić.

„Moja sjećanja su puna prekrasnih uspomena iz OŠ „Srednje“ o uspjesima učenika i nastavnika na različitim takmičenjima koje ste nam prezentovali na priredbama u prostorijama škole. Nažalost, ove godine nas je u tome spriječila pandemija koronavirusa. Veliko vam hvala što promovišete našu Općinu, kulturne i tradicionalne vrijednosti na najljepši način. Vi ste zaista naš biser. Sretan van Dan škole“, kazala je Omerović.

 

LOGO OŠ “SREDNJE”

 

OŠ „Srednje“ dobila je i svoj LOGO koji ima simboliku za ovo školsko područje koji je kreirala uposlenica Ehlimana Dervišević.

RIJEKA simbolizuje rijeku Raču.

ZELENA je boja priorde u kojoj je smještena škola. Ona simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost.  Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću.

KRUG simbol savršenstva, jedinstva i beskraja.

DJEČIJE RUKE simbol dječije moći i dominacije.

ČETIRI RUKE predstavljaju četiri škole (centralnu i tri područne)

LEPTIR-KNJIGA simbol slobode i duše. Ovaj simbol predstavlja sretan društveni život, radost i optimizam.

PLAVA simbolizira strpljivost, povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu.

CRVENA simbolizira ljubav, strast, radost.

ŽUTA   pozitivna značenja obe boje su obazrivost, bistrina, inteligencija, radost, organizacija, proljeće.

NARANDŽASTA za postojanost, hrabrost, pouzdanje, prijateljstvo, toplotu i energiju.

 

 

Share.

Comments are closed.