ILIJAŠVIJESTI

Osigurano 285.000 KM za sanaciju i izgradnju spomen obilježja na području općine Ilijaš

Općina Ilijaš i ove godine nastavlja kontinuitet ulaganja u sanaciju i gradnju spomen obilježja, njegujući tako kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Za tu namjenu u sklopu budžeta Općine Ilijaš planirana su sredstva u iznosu od 285.000 KM za osam projekata. Realizacija ovih projekta predviđena je Planom i programom općinskog načelnika za 2023. godinu.

Projekat sanacije postojećih spomen obilježja, koji uključuje vanjsko uređenje i natkrivanje, planiran je na spomen česmama u Gornjim Ivančićima, Vlaškovu i spomeniku Gaj – Popovići. Također je planirano ograđivanje spomenika u Dragoradima. Za ova četiri projekta osigurano je 65.000 KM

U toku je izrada glavnog projekta za spomen obilježje majoru Hašimu Spahiću na Moševićkom brdu. Ranije je završen idejni projekat i osigurana potrebna dokumentacija za građenje. Za ovaj projekat planirana su sredstva u iznosu od 70.000 KM.

Naredni projekat je izgradnja spomenika ubijenim civilima općine Ilijaš na brdu Žerovanj. Do sada je urađen idejni i glavni projekat, te je obezbjeđena potrebna dokumentacija za građenje. Budžetom je planirano 70.000 KM za realizaciju ovog projekta.

Za projekat sanacije ratne džamije Šemsudije na Selištima u toku je odabir izvođača radova, a procijenjena vrijednost projekta je 20.000 KM. Sanaciju će sufinansirati Fond memorijala Kantona Sarajevo sa 10.000 KM. Projekat podrazumijeva izradu temelja i temeljne ploče za postojeći objekat, uređenje enterijera, zaštitu kompletne drvene konstrukcije i zamjenu krova. Također je navedenim projektom planirana izgradnja drvene munare uz objekat.

Za drugu fazu projekta uređenja i opremanja enterijera Spomen sobe 126 brdske brigade osigurano je 60.000 KM. Spomen soba se nalazi u prizemlju stambene zgrade u samom centru Ilijaša. Ranije je urađen idejni i glavni projekat u vrijednosti 3.510 KM, a potom i prva faza uređenja i opremanja u vrijednosti 91.143 KM.

Krajem protekle sedmice pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić održali su radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš i članovima komande 126 brdske brigade Ilijaš.

Na sastanku je dogovoren okvir djelovanja u vezi sa inicijativom za izgradnu memorijalnog centra braniocima Čemerske planine. Krajem 2016. godine pokrenuta je prva inicijativa, a u narednim godinama održano je više sastanaka i obilazak terena na kojem je planirana izgradnja kompleksa, također su definisani naredni koraci aktera za realizaciju ovog projekta.

 

Povezane objave

Back to top button