ILIJAŠ

Osigurano 399.192,30 KM za poboljšanje javne rasvjete na području općine Ilijaš

Općina Ilijaš je potpisnica dvogodišnjeg Okvirnog sporazuma za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete u mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš. Vrijednost ovog Sporazuma je 399.192,30 KM, a njegova realizacija obuhvata period od oktobra 2021. godine do oktobra 2023. godine. Do sada je ugrađeno 270 rasvjetnih tijela sa pratećom opremom, a preostaje ugradnja još 70 rasvjetnih tijela. U projekat izgradnje, rekonstrukcije i sanacije uključeno je svih 14 mjesih zajednica.

Do sada je u MZ Dragoradi instalirano 10 rasvjetnih tijela, te ostaje ugradnja još sedam rasvjetnih tijela sa pratećom opremom. U MZ Gajevi je ugrađeno 13 rasvjetnih tijela. U MZ Kamenica izvršena je rekonstrukcija napojne mreže u dužini od 800 metara, ugrađen je novi razvodni ormar i postavljeno je 21 rasvjetno tijelo.

U MZ Mrakovo do sada je ugrađeno 20 rasvjetnih tijela, a preostaje ugradnja još osam. U MZ Podlugovi ugrađeno je 26, a preostaje ralizacija ugradnje za još devet rasvjetnih tijela. U MZ Srednje ukupno je ugrađeno 21 rasvjetno tijelo. Također je izvršena ugradnja pet doniranih rasvjetnih tijela. Realizovan je jedan projekat nove mreže javne rasvjete, a dva projekta su u fazi realizacije, odnosno dobijanja potrebnih saglasnosti. Preostaje još instalacija jednog rasvjetnog tijela, te realizacija priključka na niskonaponsku mrežu u naselju Medojevići.

U MZ Ljubina je završena instalacija 11 rasvjetnih tijela sa pratećom opremom. U MZ Malešići ugrađeno je 17 rasvjetnih tijela i dodatna četiri u podvožnjacima ispod autoputa. U MZ Misoča do sada je ugrađeno 14 rasvjetnih tijela, a preostaje još sedam. U MZ Ljubnići je realizovana ugradnja 12 rasvjetnih tijela. U MZ Stari Ilijaš izvršena je rekonstrukcija kompletne mreže na dionici Malešićki most – raskrsnica za IZ Luka. Na pomenutoj dionici izmješteni su stubovi javne rasvjete, napojne mreže i svjetiljki, a sve u svrhu proširenja novoizgrađene putne komunikacije R445. Također je ugrađeno 26 novih rasvjetnih tijela, a ostaje ugradnja još njih sedam. U MZ Ilijaš Grad je instalirano 23 rasvjetna tijela. Preostaje još ugradnja 10 rasvjetnih tijela sa pratećom opremom. U MZ Luka ugrađeno je 16 rasvjetnih tijela, a preostaje još osam. I u konačnici u MZ Lješevo je ugrađeno 26 rasvjetnih tijela, a planirana je ugradnja još devet rasvjetnih tijela sa pratećom opremom.

Općina Ilijaš planira broj svjetiljki po svakoj mjesnoj zajednici, a predsjednici Savjeta MZ direktno kandiduju određene lokalitete unutar svojih mjesnih zajednica. Izvođač svih pomenutih radova je firma “Testingelektro“ d.o.o. Sarajevo. Realizacijom pobrojanih aktivnosti poboljšan je cjelokupan ambijent, sigurnost za stanovništvo i učesnike u saobraćaju, omogućena energetska efikasnost sistema javne rasvjete, te su stvoreni uslovi za dalju nadogradnju i modernizaciju javne rasvjete u navedenim mjesnim zajednicama.

Izvor: Općina Ilijaš

Povezane objave

Back to top button