BIHVIJESTI

Osmanović: Projektom predviđeno upošljavanje 250 djece šehida i poginulih branitelja

Od prošle godine u Kantonu Sarajevo uveden je projekat koji ima za cilj da riješi problem zapošljavanja djece poginulih boraca. U ovoj  godini obihvaćena su i djeca RVI, te maloljetnih boraca, a plan je da se uključe i djeca demobilisanih boraca. Radi se o sufinansiranju plata kada ih poslodavci zaposle.

Prema procjenama resornog federalnog ministastva, na službama za zapošljavanje prijavljeno je preko 6. 000 djece šehida i poginulih boraca. Od toga broja 30% je kažu završilo visoke škole. Do ovog problema, smatra kantonalni ministar za boračka pitanja, došlo je jer se zakonima nije predvidjelo njihovo zapošljavanje, već samo školovanje i stipendiranje.

-Mi smo pokušali taj problem riješiti kroz program Vaučer za posao za šehidsku djecu i borce, a sada idu djeca RVI. Gledat ćemo i demobilisane borce, s tim da imamo programe dokvalifikacija i prekvaifikacije – kazao je Omer Osmanović.

Prošle godine putem programa sufinansiranja plata uposleno je 300 djece šehida i poginulih branitelja. Za ovu godinu predviđeno je upošljavanje njih 250 – istakao je ministar.

Poslodavci iz realnog sektora imaju dodatnu obavezu da nakon dvogodišnjeg sufinasiranje, još jednu godinu zadrže uposlenog kroz ovaj program i to na raspisanom sistematizovanom radnom mjestu.

Izvor: TVSA

Povezane objave

Back to top button