Na dan koji na poseban način slave zaljubljeni, 14. februara , obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece. Na internetskoj stranici projekta Međunarodni dan darivanja knjiga (International Book Giving Day) predlažu se tri načina na koje svako može sudjelovati u ovome danu, i to darivanjem knjige prijatelju ili rođaku, ostavljanjem zanimljive knjige u nekome javnom prostoru te darivanjem knjige antikvarijatu, knjižnici, dječjoj bolnici ili dobrotvornoj organizaciji.

Tim povodom svojom posjetom učenike trećeg razreda OŠ “Hašim Spahić” Ilijaš je obradovao je Šimo  Ešić, poznati bosanskohercegovački pjesnik za djecu, pripovjedač, dramski pisac i novinar. Učenici su pripremili zaista lijep doček za pjesnika.

Alma Bulbulušić, bibliotekarka Škole je kazala da se njihovoj školi prate svi bitni datumi pa tako i ovaj Dan darivanja knjige.

-Zahvaljujući roditeljima, menadžmentu škole i KSC Ilijaš u novembru je održan Školski bazar na kojem je prikupljen određen iznos novčanih sredstava koja su iskorištena za kupovinu knjiga, čime je obogaćen knjižni fond naše biblioteke.

Osim kupljenih knjiga, Šimo Ešić je donio određeni broj knjiga koje je darovao školskoj biblioteci.

-Odabrali smo Dan darivanja knjige da posjetimo ovu školu, a pošto je danas i Dan zaljubljenih pričali smo o ljubavi. Knjige koje smo poklonili biblioteci su uglavnom iz obaveznog programa školske lektire, čime će biti obogaćen školski fond. To su uglavnom djela najpoznatijijih bh i svjetskih pisaca.

Šimo Ešić, rođen 6. 2. 1954. godine u Brezama kod Tuzle (Bosna i Hercegovina). Završio je studij jezika i književnosti 1976. godine, a u književnosti se javlja 1969. godine prvom zbirkom pjesama Zdravica na kraju djetinjstva.

Osnivač je književne manifestacije Oktobarska poetska drugovanja, koja je u Tuzli održavana od 1972. do 1991. godine, te festivala dječje pjesme Majski cvijet, koji je u Tuzli održavan od 1975. do 1990. Osnovao je i NVO Društvo prijatelja knjige Mali princ i književnu manifestaciju Vezeni most, koja se u Tuzli održava od 2004. godine i na kojoj se dodjeljuje nagrada Mali princ za najbolju dječju knjigu u regionu i istoimena nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječje književnosti u Bosni i Hercegovini.

Pri Izdavačkoj kući Bosanska riječ, Ešić je osnovao je i Klub čitalaca Mali princ, u koji je za nekoliko godina uključeno više od 10.000 mališana, a organizirano je i više od 100 gostovanja pisaca u školama širom BiH. U toj kulturnom projektu školama, pedagoškim zavodima, bibliotekama i povratničkim naseljima (Srebrenica, Janja, Kozarac) donirane su knjige u vrijednosti od oko 150.000 KM.

Ešić je svojim književnim radom, a posebno kulturnim angažmanom u oblasti promoviranja dječje literature i umjetničkog stvaralaštva za djecu, godinama doprinosio afirmaciji grada Tuzle kako u regiji, tako i širom Evrope, gdje je učestvovao ili organizirao brojne promocije knjiga, književne i kulturne priredbe i manifestacije. Posebno je značajan njegov angažman na međunarodnom priznavanju bosanskog jezika u Evropi i svijetu (pronašao je i objavio reprint izdanje Gramatike bosanskoga jezika iz 1890. godine, jednog od najznačajnijih dokumenata za međunarodno priznavanje bosanskog jezika) i izborio se da se u više od 100 biblioteka u Njemačkoj i Evropi na odjeljenjima strane literature otvore police za knjige na bosanskom jeziku. Kao rezultat tog angažmana u dijaspori Ešić je dobio Povelju Kulina bana. Za svoj književni angažman dobio je evropsku nagradu za poeziju La Bohemina, koju bijenalno dodjeljuje Internacionalni klub pisaca iz Hamburga, primljen je u Društvo pisaca Njemačke, dobio status slobodnog umjetnika u toj zemlji, zastupljen u antologiji Egzil i u prestižnom leksikonu Ko je ko u Njemačkoj, a 2008. godine bio je nominiran i za nagradu Astrid Lindgren, najveću književnu nagradu za dječju literaturu u svijetu. 

Share.

Comments are closed.