Osnovna škola “Srednje” primjer požrtvovanosti i efikasnog rješavanja problema u kriznoj situaciji

Osnovna škola „Srednje“ je odgojno-obrazovna ustanova koja broji 233 učenika i 48 uposlenika. Menadžment ove škole, bio je suočen sa mnogobrojnim problemima u odvijanju online nastave, nakon što je proglašena pandemija korona virusa. Brzom reakcijom direktorice i saradnika ove škole, prevaziđene su ključne prepreke kako bi učenici nesmetano pratili proces online nastave, što predstavlja izuzetan uspjeh u situaciji u kojoj se nalazi općina Ilijaš, BiH ali i svijet. Tim povodom, razgovarali smo sa direktoricom OŠ „Srednje“ Dženitom Čehajić-Kulo koja je na samom početku istakla prednost ranijeg korištenja platforme,  ali i tehničke probleme s kojima se generalno suočava stanovništvo ovog područja.

Prvo rješavanje tehničkih problema

„Od 12. marta, kada je proglašena pandemija korona virusa bilo smo suočeni da redovan odgojno-obrazovni proces zamijenimo online nastavom. Naš administrator, nastavnik geografije i informatike Mahir Mališević vrlo odgovorno je pristupio izradi unapređenja platforme i u roku 24 sata uspjeli smo u tome. Već 13. marta bili smo na usluzi našim učenicima. Platforma je zahtjevna za rad zbog specifičnosti našeg školskog područja i internet komunikacije. Naše školsko područje obuhvata dvije trećine općine Ilijaš i dosta je razuđeno i u tom smislu smo imali problema sa izvođenjem online nastave“, kazala je direktorica Čehajić-Kulo, koja je istakla  neizmjernu podršu mnogobrojnih partnera koji su pokazali senzibilnost i pomogli u ovim teškim vremenima.

Solidarnost na djelu

„Prvi ko nam je pristigao u pomoć bio je BH TELECOM. Svojim pozivom pokazali su senzibilnost prema našim učenicima ali i nastavnicima, kako bi olakšali čitav proces. Do danas imamo 110 učenika kojima je obezbijeđen besplatan internet i time smo djelimično riješili naš problem. Kažem djelimično iz razloga što su zastarjeli predajnici internet komunikacije koja je otežana. Drugi problem je bio nedostatak uređaja. Međutim, animirali smo određene partnere i saradnike da nam pomognu u prevazilaženju novonastale situacije. To su prvobitno bile IT kompanije i uz njihovu pomoć, u prvim danima online nastave imali smo besplatne uređaje za naše učenike. Obezbijedili smo 77 uređaja.  Moram spomenuti naše partnere koji su nam mnogo pomogli. Vrijeme krize nam je pokazalo da zapravo u našem bližem okruženju imamo ljude koji su spremni pomoći. Ovo je vrijeme kad svi trebamo dati malo više sebe kako bi nekom učinili ljepše dane izolacije i usrećili one kojima je pomoć potrebna. Među prvima koji su nam pomogli bila je Infobip kompanija koja je donirala pet laptopa. Nakon toga  kompanija Authority Partners  i gospodin Karić koji su nam donirali pet računara. Moram posebno naglasiti ovu kompaniju jer su donirali i pakete za naše socijalno-ugrožene porodice. Također IT kompanija Klika donirala je četiri tableta za naše učenike. Svakako je tu i naš dugogodišnji partner World Vision koji je donirao 18 tableta.

Imali smo vrijednu donaciju i našeg načelnika Akifa Fazlića i direktorice Vodostana gospođe Belme Zukić i učenici su dobili 12 tableta. Također, podrška je došla i od BOSNALIJEKA i radi se o 12 mobitela i proizvodi za jačanje imuniteta, što govori da naše domaće kompanije brinu i za zdravlje naših učenika. Naš dugogodišnji partner ADRIATIC osiguranje donirao je pet tableta. Boris Divković Fondacija je također dugogodišnji partner u realizaciji projekata. Donirali su nam pet tableta. Institut za mlade KULT koji godinama podržava aktivizam mladih u BiH, donirao je tri tableta za naše učenike. Bilo je i pojedinaca koji su pomogli ali željeli ostati anonimni. 

Naše Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koje su suočilo sa poteškoćama na početku krize i imali su razumijevanje za naše probleme, donirali su nam pet tableta. Svih 77 uređaja je u funkciji kod naših učenika“, istakla je direktorica.

Iako online nastava nije predviđena za duži vremenski period, učenici istu pohađaju više od mjesec dana. Direktorica Čehajić – Kulo istakla je bitnost samoorganizacije, motivaciju i želju za produktivnošću odgojno-obrazovnog procesa u kriznim situacijama.

„Radimo u ovim uslovima i uređaje koji učenici imaju nisu predviđeni za taj vremenski period jer su preopterećeni ali radimo na rješavanju problema po prioritetima. Što se tiče produktivnosti nastave, vođeni smo samoorganizacijom naših nastvnika,roditelja i motivacijom učenika. Naši nastavnici kroz ovaj proces online nastave usavršavaju informatičke kompetencije, i to će nam mnogo pomoći i u redovnom odgojno-obrazovnom procesu. Nastavnici su se povezali i umrežili, razmjenjuju iskustva i imamo dosta kvalitetnih sadržaja koji će odgovoriti zadacima i situaciji. Bliži se kraj školske godine i učenici se trude da pokažu što više znanja i na ovaj način. Sljedeće sedmice imamo prvo online stručno usavršavanje sa našim kolegom Mahirom Mališevićem koje se odnosi na unapređenje tehnika koje će doprinijeti  kvalitetnijem i mjerodavnijem radu u smislu daljih procedura kada je u pitanju odgojno-obrazovni proces i privođenju kraja školske godine . Vjerujem da će naš tim pokazati visok nivo kompetencija“, kazala je direktorica.

Dan škole u vremenu korone

Suočeni sa panedmijom korona virusa, menadžment, nastavnici i učenici ove godine, obilježit će Dan škole u skladu sa trenutnom situacijom.

„ Izuzetno sam uzbuđena što dočekujemo Dan škole, i izazov je obilježiti ovaj značajan datum na ovakakav način. Od 10-12 sati, 29.04.2020. godine imat ćemo mnogobrojne sadržaje na našoj fb stranici i to će biti iznenađenje za sve nas koje pripremaju naši vrijedni učenici i nastavnici. Predstavit ćemo sve uspjehe naše škole i naših učenika. Emotivni smo jer smo imali velike planove sa posebnom generacijom učenika IX razreda ali ćemo se prilagoditi uslovima. Čestitke našim nastavnicima i učenicima koji se pripremaju za Dan škole. Posebnu zahvalnost dugujem roditeljima koji su zaista pokazali odgovornost u ovoj situaciji. Majke su posebni heroji u ovim situacijama kojima treba aplaudirati“, kazala je direktorica.

Dženita Čehajić – Kulo direktorica OŠ „Srednje” iskazala je neizmjernu zahvalnost svima koji su pomogli.

„Neki su bili zaista sretni jer su dobili priliku pomoći učenicima a  to je  trajno dobro. Divan je osjećaj da smo jedni uz druge. Također, podržavati domaće kompanije je trajna investicija“, istakla je direktorica.

 

Prethodni članakNajvažnija pravila za njegu i rasađivanje muškatli
Naredni članakPočela sanacija lokalnog puta u Kadarićima