ILIJAŠVIJESTI

Osnovna škola „Stari Ilijaš“ proslavila osmi rođendan

JU OŠ „Stari Ilijaš“ proslavlja osmi rođendan. Kroz godine postojanja  sa preko 500 učenika, realizovali su niz značajnih projekata, i učenici su na uspješan način predstavljali svoju školu na brojnim općinskim, kantonalnim, ali i državnim takmičenjma.

Tim povodom posjetili smo školu, te razgovarali sa direktorom Ademom Alićem, ističe da na ovaj simboličan datum za našu domovinu i našu općinu obilježavamo i Dan škole ,,Stari Ilijaš“ gdje su se učenici i ove godine potrudili da to bude na najvišem nivou. Nažalost, i ove godine zbog epidemiološke situacije priredba je organizovana online.

Prije osam godina svečano smo otvorili vrata naše škole.U ovom kratkom periodu ostvarili smo mnoge uspjehe, ali smo se susreli i sa teškim i izazovnim periodom koji uspješno prevazilazimo uz pomoć učenika,roditelja, uposlenika i prijatelja škole i ovom prilikom im se zahvaljujem na nesebičnom doprinosu. Naš zadatak jeste da postavimo čvrste temelje za budućnost i dalje obrazovanje učenika. Već sada imamo učenike koji su uspješni srednjoškolci, studenti i vrijedni radnici, svi oni doprinose našem društvu i ponosni smo na njih“ kazao je Alić.

Dan škole prilika je kada se vrednuju postignuća i uspjesi, Alić je izdvojio nekoliko aktivnosti.

„Svake godine učenici naše škole sudjeluju na mnogobrojnim takmičenjima od školskih do državnih, ali ove školske godine epidemiološka situacija nije omogućila realizaciju svih planiranih aktivnosti. Uprkos COVID-19 ponosni smo na uspjehe učenika naše škole, zahvaljujem svim nastavnicima što su ih izveli, pripremili i usmjerili. Istakao bih nekoliko uspjeha naših učenika, prije svega za osvojeno prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju iz turskog jezika, i imali smo učesnike gdje su se takmičili od školskih do državnih gdje mogu istaći da je jedan od naših učenica bila i na olimpijadi. Svečano smo ispratili sedmu generaciju naših maturanata. Moram da istaknem i nekoliko aktivnosti Vijeća učenika: „Smijeh je radost uma, osmijeh je radost srca“, Nek nam radosti donesu iftarski dani, žive sjećanja, svečano smo primili osmu generaciju naših prvačića. Tu i aktivnost dvodnevni transnacionalni susret partnera iz Bosne i Hercegovine, Turske, Bugarske, Slovenije i virtuelno iz Portugala koji realizuju Erasmus+ projekat „Humor u nastavi“, te petodnevni trening za nastavnike u Mariboru, Slovenija u okviru projekat „Humor u nastavi“ rekao je.

Naravno pored navedenih aktivnosti, Alić je istakao infrastrukturne projekte i zahvalio se svima koju su doprinijeli radu škole.

„Svečano  smo otvorili  eko učionicu u PŠ Misoča. Također, tu je u projekat Tabla-replikacioni trening za nastavno osoblje. Poučavanje je usmjereno na učenike umjesto na sadržaje, te se ostvaruje primjerenije poučavanje, osavremenjuju se odgojno-obrazovni sadržaji i oblikuju odgojno-obrazovni ciljevi i zadaće primjerene razvojnim karakteristikama učenika.Upućujemo iskrenu zahvalnost Adriatic osiguranju – donacija projektor, rekonstrukcija sportske plohe, rekonstrukcija krova u PŠ Bioča, izrađen projekat vanjskog uređenja PŠ Bioča,”Poboljšajmo edukaciju, ojačajmo motivaciju“, Vjerujem da našu školu čeka mnogo godina uspješnog rada i da će iz svake generacije iznjedriti prije svega dobre ljude“ spomenuo je.

Upis prvačića traje do ponedeljka (28.02), Alić je istakao da je do sada upisano oko 40 učenika, što je skoro 20 manje za razliku od prošle godine.

Za kraj razgovora uputio je čestitku: Želim da svim građanima BiH  čestitam Dan nezavisnosti, građanima općine Ilijaš Dan Općine i naravno, svim učenicima, njihovim roditeljima i uposlenicima škole sretan Dan škole. Sa željom da u srcu nosite svoju domovinu, rodni grad i školu.

Menadžment JU KSC i Radio Ilijaš, svim uposlenicima i učenicima Osnovne škole „Stari Ilijaš“ upućuje najiskrenije čestitke povodom Dana škole.

 

Povezane objave

Back to top button