Otkrivena spomen ploča Mirsadu Morankiću

U blizini mosta koji vodi za naselje Kadarići u Ilijašu danas je otkrivena spomen ploča Mirsadu Morankiću kojeg su srpski zločinci 24. jula 1992. godine odvojili od njegove porodice i svirepo ubili. Članovi Mirsadove porodice, predstavnici lokalne vlasti na čelu sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem, Mirsadove radne kolege iz Općine Ilijaš, prijatelji i Ilijašani koji su ga poznavali okupili su se kako bi odali počast ovom izuzetnom čovjeku.

Spomen obilježje su otkrili kćerka Mirsada Morankića, Irma Lelo i općinski načelnik Akif Fazlić.

“Želim se zahvaliti svima koji su se danas okupili ovdje. Imala sam godinu dana kada su mog oca ubili zločinci i ne sjećam ga se. Nisam imala sreću da odrastem uz njega, ali sam slušala lijepe riječi o njemu od ljudi koji su ga poznavali. Pametan, vrijedan, sposoban, karakteran zato su ga i ubili. Ovo spomen obilježje puno mi znači. Kroz njega, mene i moju djecu moj otac i dalje živi, priča i opominje da se ne ponovi. Od srca se još jednom zahvaljujem općinskom načelniku Akif Fazliću i pomoćniku načelnika Nijazu Spahiću za zalaganje i nesebičan trud na obilježavanju mjesta pogibije mog oca. Zahvaljujem i radnim kolegama mog oca koji su danas ovdje i onima koji su ga poznavali, ali i onima koji ga nisu poznavali, a danas su ovdje sa nama da odaju počast i daju spomen mom ocu i ovom mjestu”, kazala je Lelo.

Načelnik Fazlić je istakao kako je dužnost i životna zadaća svih nas prenositi istinu dalje i nove generacije podsjećati na nju, te dodao: “Važno je da smo se danas ovdje okupili kako bismo se sjetili našeg Mirsada. Moramo biti uz porodicu našeg Mirsada i moramo im pokazati kako nisu prepušteni i da smo mi tu za njih. Ubistava poput ovog ima još mnogo i moraju se pamtiti, biti opomena i upozorenja svima onima koji danas žive i donose razne odluke. Mi moramo graditi život koji znači mir i budućnost svim generacijama. Još jednom hvala svima vama koji ste danas ovdje. Puno mi je srce kada vas vidim.”

Mirsad je rođen 12. decembra 1958. godine. Srednju Geodetsko-tehničku školu završio je u Sarajevu, te je radio u Geodetskom zavodu u Sarajevu, a zatim u Službi za katastar Općine Ilijaš. Svi koji su poznavali rahmetli Mirsada, svjedoče njegovoj uspješnosti u svim poljima. Pored svog profesionalnog opredjeljenja, bio je rezervni oficir, vrhunski alpinista, planinar i skijaš. Pored toga, bio je i divan sin, brat, suprug i otac. Ubijen je u 33. godini život od strane srpskih zločinaca. Iza njega je ostala njegova porodica, supruga Senida i kćerka Irma koja danas ima dva sina.

Općina Ilijaš, uz podršku porodice ubijenog Mirsada, pokrenula je inicijativu za izgradnju spomen ploče, kao trajnog podsjetnika na zločine koji su se dešavali u Ilijašu. Iz budžeta Općine Ilijaš izdvojena su sredstva za izgradnju ovog obilježja.

Cvijeće na spomen ploču položili su članovi porodice, općinska delegacija, uposlenici Općine Ilijaš iz Službe za imovinsko – pravne poslove, geodetske poslove i katastar i Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, te prijatelji Mirsada Morankića.

Prethodni članakCentrotrans: Prodaja/validacija mjesečnih kartica za decembar 2022.
Naredni članakGodišnjica smrti Mirze Delibašića