Otkriveno Spomen obilježje na Lokvi i obilježena 23. godišnjica pružanja otpora u MZ Gajevi

IMG_1928Polaganjem cvijeća na Spomenik šehidima i borcima NOR-a u Čevljanovićima i svečanim otkrivanjem Spomen obilježja na lokalitetu Lokva počelo je obilježavanje 23. godišnjice donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire okoline, što uključuje i dijelove općina Vogošća, Olovo, Vareš i Sokolac. Organizatori su udruženje RVI Ilijaš i MZ Gajevi. April 92. godine bio je presudan mjesec za gotovo sve gradove naše domovine, a ova Odluka značila je spas lokalnog stanovništva MZ Gajevi i šire, a kasnije i formiranje jedinica koje će braniti narod.
Sve ono što je tada dogovorilo osamdeset patriota sa ovog područja u potpunosti je provedeno u djelo, a nekoliko hiljada civila bezbjedno je evakuisano na slobodne teritorije. IMG_1931
– Vlast nije funkcionisala u tom teškom vremenu, narod je bio zbunjen, ponestajalo je hrane. jedino je aktivno radio Krizni štab koji je pozvao predstavnike naroda da se donese odluka o poduzimanju aktivnosti. Tako je donesena odluka da se pruži otpor, da se vodi računa o stanovništvu, da se organizuje ambulanta na Gajevima, magacin za krizne artikle, kurirska veza između sela, formirana je prva oružana formacija od policije i rezervne policije i odluka da se nikada ne preda ono malo naoružanja koje smo imali. Narod je bio disciplinovan, niko nije predao oružje, izdao, formirane su jedinice, pet štabova-odreda Teritorijalne odbrane koji su činili glavninu 126. Ilijaške brigade. Posljedica te odluke je da niko nije zarobljen niti mučen, a određene su smjernice ukoliko dođe do evakuisanja stanovništva i ovaj spomenik danas svjedoči o važnosti tog dana i hrabrosti naroda ovoga kraja, priča sudionik dešavanja i organizator ovog sastanka, Hrustem Mališević.
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je ovo važan datum i označava pripremu naroda da brani svoju domovinu, odluka je značila spas života mnogih ljudi. Otkriveno Spomen obilježja na Lokvi znači ostavljanje materijalnih tragova i zapisa o važnosti odluke o otporu o kojima će saznati mlade generacije i učiti herojsku historiju naše zemlje i ilijaškog kraja iz prve ruke.

Prisutnima su se obratili i Fahrudin Demirović, predsjednik Udruženja RVI Ilijaš, Osman Smajlović iz Ministarstva za boračka pitanja KS, predsjednik MZ Gajevi Besim Gljiva. Svi su naglasili važnost očuvanja tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata 92.-95. godina i da će ovo Spomen obilježje na Lokvi podsjećati preživjele da ne zaborave i educirati generacije koje dolaze o hrabrosti i spremnosti golorukog ali složnog naroda na otpor.
Cvijeće su, osim organizatora, položili i predstavnici Općine Ilijaš, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Kantonalne organizacije RVI, MZ Ljubina, JOB Unija vetarana Ilijaš, Udruženja antifašista Ilijaš, Udruženja žena “San” i drugi.
Prigodan kulturno- umjetnički program izveli su i ove godine učenici Osnovne škole “Srednje”, a bilo je znatno više posjetitelja nego prethodnih godina.

 

Prethodni članakU posjeti Šumarskoj upravi Srednje-OJ Gajevi
Naredni članakSvečano obilježen Dan OŠ „Srednje“