VIJESTI

Otvoren prvi centar u BiH koji će pružati usluge ženama oboljelim od karcinoma dojke

Danas počinje s radom prvi Centar za osnaživanje ženskog zdravlja- Think Pink Centar. Riječ je o prvoj ustanovi u našoj zemlji koja će kroz sveobuhvatan pristup tretirati problematiku karcinoma dojke i pružati usluge oboljelim ženama s područja Kantona Sarajevo ali i cijele države.

U skladu sa evropskim standardima i praksama centar će pružati edukaciju, psihosocijalnu potporu oboljelim i ženama liječenim od karcinoma dojke.

Aktivnosti u centru koji se nalazi na Trgu fra Grge Martića 4 počinju već od ponedjeljka. Među njima bit će psihoterapija, konsultacije sa medicinskim stručnjacima, tjelovježba, te nutricionističko savjetovanje o prehrani prilagođenoj onkološkim pacijenticama.

Oboljelim ženama će jednom sedmično biti omogućeno da preuzmu besplatne perike na korištenje ili pokrivala za glavu. Određeni broj silikonskih proteza bit će dostupan pacijenticama kao i paketići prve pomoći za žene operisane u zadnjih godinu dana.

Također, planirano je da Think pink Centar pruža usluge navigacije pacijentica oboljelih od karcinoma dojke sa područja drugih kantona, a koje su primorane doći na liječenje u Sarajevo. Centar će tim pacijenticama pružati tehničko – logističku podršku tokom liječenja, u ovisnosti od smještajnih kapaciteta kojima raspolaže. Sve usluge će biti besplatne. U Centru će se održavati i susreti Think pink mreže koja okuplja udruženja oboljelih iz cijele Bosne i Hercegovine. Planirano je i održavanje stručnih skupova, a prvi u nizu je sastanak onkoloških sestara iz pet onkoloških centara u BiH.

Povezane objave

Back to top button