ILIJAŠ

Otvoren prvi pogon u BiH za obradu pilećih nogica

Otvoren je prvi bh. pogon za obradu pilećih nogica društvenog biznisa „Axis“ osnovanog zajedničkom investicijom Fondacije „Mozaik“ i australskog partnera „Standard & Partners Ltd“. Pogon je u Ilijašu, a izvozit će u azijske zemlje.

Mladi poduzetnik Ensar Perčo pokrenuo je u Ilijašu biznis koji vodi na dva kontinenta, sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Vijetnam, Kinu i druge azijske zemlje.  

Dobra prilika

– U zemljama Dalekog istoka, pileće nogice veoma su popularne u ljudskoj ishrani, iako je nama to malo čudno. Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente. Tu sam vidio svoju priliku i dobio ideju kakav biznis želim pokrenuti. Umjesto što uništavamo i bacamo dijelove pileta kao otpad, možemo ga preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi – rekao je Perčo.

Obratila se i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Sakser (Saxer).

– Sretni smo što je Švicarska dio uspješnih priča poput ove. Poduzetništvo je duboko ukorijenjeno u švicarskom društvu i raduje nas što poduzetnički duh raste i među mladima u BiH. Nadamo se da ćemo svjedočiti sve većem broju ovakvih pozitivnih priča iz BiH – poručila je Rauber-Sakser.

Društveni biznis

„Axis“ je društveni biznis proizašao iz „Mozaikovog“ impakt inkubatora, gdje je dobio mentorsku i finansijsku podršku, a kroz australske partnere i dodatni poticaj za realizaciju. Potencijal je prepoznat i podržan i u okviru EFSE Entrepreneurship Academyja. 

Podrška Ambasade Švicarske

„Axis“ je jedan od društvenih biznisa koji je dobio investiciju Fondacije „Mozaik“, čiji ovogodišnji fond za investiranje u društvene biznise iznosi čak 700.000 KM zahvaljujući švicarskoj vladi, koja se pridružila grupi od više od 50 finansijera „Mozaikove“ strategije. 

Povezane objave

Back to top button