Otvorena Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom

U Visokom su  svečano otvoreni 16. “Dani Zaima Muzaferije”, manifestacija koja će do 8. decembra obogatiti kulturnu scenu u Visokom, u organizaciji Udruženja “Ars Tragovi”.

Predstave, izložbe slika i filmska ostvarenja utkani su u ovogodišnji program manifestacije, čiji je cilj očuvanje sjećanja na istaknutog bh. filmskog, pozorišnog i televizijskog glumca Zaima Muzaferiju.

Predsjednik Udruženja “Ars Tragovi” Rasim Kadić istaknuo je na uvodnoj konferenciji za medije da to udruženje nastavlja s ponosom čuvati uspomenu na visočkog prepoznatljivog glumca te da manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” predstavlja krunu jednogodišnjeg rada.

Najavio je da će ovaj put biti izvedene četiri teatarske predstave, biti postavljene dvije izložbe slika te prikazan jedan film.

Kao centralni događaj Dana najavio je premijeru predstave Teatra Total iz Visokog “Kraj igre”, rađene po motivima drame “End game” Samuela Becketta, a u režiji Jasenka Muzaferije, koja će biti izvedena u Gradskom kinu Visoko.

Od likovnih događaja izvojena je izložba slika Romana Petrovića u Zavičajnom muzeju Visoko, a riječ je o reprezentativnoj postavci “Djeca ulice” iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

“Svake godine pripremimo jednu reprezentativnu izložbu po kojoj su Dani prepoznatljivi, a nakon predstavljanja, između ostalih, djela Gabrijela Jurkića i Ismeta Mujezinovića, sada je red na Romana Petrovića”, kazao je Kadić.

On dodaje da Dani u svom 16. izdanju prvi put nude i lutkarsku predstavu, a riječ je o komadu “Mali Muk” Pozorišta mladih Sarajevo, koja će biti izvedena u Kulturnom centru Prijeko-Altindag, a visočka publika imat će priliku pogledati i predstavu “Slavna Florens” Kamernog teatra 55 u režiji Admira Glamočaka, koja će biti izvedena u Gradskom kinu Visoko.

Također, premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Pljuni u šake” reditelja Tarika Hodžića u Gradskom kinu Visoko, urađen za Al Jazeera Balkans.

Tu je i izložba radova “Na dvije palete” visočkih umjetnika Mensuda Bečara i Alije Šahinovića koja će biti otvorena u Galeriji Likum 76.

Pored spomenutih sadržaja, Dani donose i predstavu “Taksimetar” po tekstu Gorana Vojnovića iz Slovenije, u izvođenju Adema Smailhodžića i Irfana Ribića, a bit će izvedena u Kulturnom centru Prijeko – Altindag.

Prethodni članakIspata penzija za novembar počinje 5. decembra
Naredni članakKnjiga sedmice: “Druga prilika” autorice Danijele Stil