ILIJAŠVIJESTI

Otvorenje spomen česme i novoasfaltirane dionice puta u selu Homar

U selu Homar, mjesna zajednica Srednje, upriličeno je svečano otvorenje spomen česme šehidima i poginulim civilima Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. – 1995. te puštanje u funkciju novoasfaltirane dionice puta Ravne – Homar.

Dužina asfaltirane dionice puta je 1.300 metara. Finansijska sredstva u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 170.443,73 KM.

Akif Fazlić

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio koliko je važno građanima koji žive u najudaljenijim mjestima općine osigurati dostojne uslove stanovanja i življena.

“Važno je napomenuti da se nalazimo u mjestu Homar koje je jedno od najudaljenijih mjesta općine Ilijaš, nekih 50 km od centra općine. Ljudi koji stanuju na granicama opštine ali i entiteta, znaju da se na ovakav način brinemo o njima. Kroz projekte, želja nam je da stvorimo uslove da stanovništvo ostane na ovim područjima, da žive i da se bave poljoprivredom, stočarstvom, šumarstvom. Ključna intencija Općine Ilijaš je da dođemo u svako udaljeno mjesto i da obezbjedimo dostojne uslove kakvi trebaju biti u 21. vijeku za stanovanje. Ovdje je realizovan niz projekata. Najbitnija je asfaltirana saobraćajnica koja povezuje ovo naselje sa općinom ali i sa Sarajevom. Omogućena je putna komunikacija i za učenike, i za ljude koji rade ali i sve druge kojima je potrebna dobra putna komunikacija”, rekao je Fazlić.

Idejom grupe mještana sela Homar, na čelu sa hadži Mujom Karavdićem, pokrenuta je inicijativa za izgradnju mesdžida. Nakon toga je došla ideja o gradnji hajr česme u haremu. Vođen željom da ostvari svoje dječije snove, projekat izgradnje i finansiranja na sebe je preuzeo upravo hadži Mujo, uz pomoć i finansijsku podršku komšija, sugrađana i prijatelja te Općine Ilijaš.

Mujo Karavdić

Bio sam u Savjetu mjesne zajednice i imao potrebu i želju da uradim nešto za svoje selo. Pokrenuo sam ideju da se izgradi mesdžid, a u saradnji sa načelnikom Akifom Fazlićem, saradnicima i Muamerom Derviševićem, kao tadašnjim vijećnikom, da se asfaltira put. Mesdžid je posvećen mojoj majci. Kada sam došao do izgradnje harema- došao sam na ideju da izgradimo i spomen česmu šehidima i civilnim žrtvama rata. Naravno pomogle su mi moje komšije i prijatelji iz Ilijaša i Breze. Danas smo presretni jer smo ostvarili naše ideje. Danas smo klanjali i prvu džumu što nam je posebna radost u ovom danu”, kazao je Karavdić.

U procesu realizacije ovog projekta značajan doprinos i podršku dao je i Mahir Dević, predsjednik OO SDA Ilijaš i šef kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Mahir Dević

Cijenimo da je asfaltiranje puta kruna svega što se radilo na ovom području jer je naselje spojeno sa regionalnim putem Sarajevo – Tuzla. Nakon nekoliko godina aktivnosti, konačno su građani dobili cijelu asfaltiranu dionicu puta. Veliki je mubarek i otvorenje vjerskog objekta pored kojeg se nalazi i šehidska česma koja je danas svečano i otvorena kao simbol pažnje prema našim najhrabrijim sinovima koji su dali svoje živote za domovinu”, rekao je Dević.

Selo Homar je povratničko mjesto u kojem nakon rata živi oko 30 – tak stanovnika. Selo je pretrpilo teška ratna razaranja te nije imalo izgrađenu putnu infrastrukturu. Mještani Homara su od MZ Srednje udaljeni oko 10 km.

Povezane objave

Back to top button