Ove biljke rastu na nemogućim mjestima: Uzgoj je prejednostavan, a cvjetaju sve do oktobra

Ako postoji mogućnost napraviti cvjetnjak na krovu, odaberite biljke s kojima ćete imati najmanje problema. To su, primjerice božuri, krizanteme i različite vrste perunika. Zašto baš te vrste? Zato jer njihovo korijenje nije preduboko pa ne traži puno zemlje.

Ispod stabala često ostaju ogoljela polusjenovita zemlja. Tu zasadite mali zimzelen (Vinca minor) ili veliki zimzelen (Vinca major).

Otporne zimzelene trajnice posebno su zanimljive u kasno proljeće i rano ljeto kad procvjetaju njihovi cvjetovi plavih tonova.

Oko vrtnih staza može se zasaditi žednjak. Osim kompaktnog rasta biljka obilno cvjeta. U vrtnom kamenjaru koji je stalno izložen suncu dobro će uspjevati ognjica i plavi jastučac.

Ne zaboravite begonije. One uspjevaju i na suncu, i u polusjeni i u sjeni. Da bi vam cvjetnjak cvjetao tokom cijele godine dodajte i trajnice čije cvjetanje nije rezervisano samo za juni i juli, nego može potrajati sve do oktobra ili prvog mraza.

Sjajan primjer je ukrasni luk (rod Allium) koji pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspjeva u vrtu, no iznenađujuće, nije tako popularan izbor i često ga se zaobilazi. Impozantna, savršeno okrugla glava cvijeta na čvrstoj stabljici njegova je najprepoznatljiva odlika.

Dobar izbor je i neven koji cvjeta od juna do oktobra, ovisno o sorti i o vremenu sijanja. Kod nas slovi kao starinska biljka koja se od davnina mogla vidjeti u našim seoskim vrtovima, a upotrebljavala se i kao kuhinjski začin.

Neven ima i ljekovita svojstva. Raste bujno i grmoliko, a dobro je ostaviti dovoljan razmak između pojedinih biljaka.

Prethodni članakNa području cijele BiH na snazi upozorenje zbog opasnih vremenskih uslova
Naredni članakU Ilijašu obilježen Dan bijelih traka