Ove godine bolji uslovi, ali manje đaka u Osnovnoj školi “Srednje”

Nova školska godina uspješno je počela i u Osnovnoj školi „Srednje“ Ilijaš, sa boljim uslovima za rad, ali, nažalost, sa manjim brojem učenika u odnosu na prošlu godinu.

Ekipa Radio Ilijaša posjetila je centralnu školu, kao i područna odjeljenja na Gajevima i Kamenici.

Spremno smo dočekali početak školske godine, sa 252 učenika, blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je školu pohađao 261 učenik. Nažalost, otkad postoji škola upisali smo najmanje prvačića -18,  a u Dragoradima nije  upisan niti jedan prvačić.  Učenici pohađaju nastavu u četiri objekta u Srednjem, Gajevima, Dragoradima i Kamenici, raspoređeni u 17 odjeljenja, od čega šest kombinovanih, kazao je direktor OŠ „Srednje“ Refik Kurtović.

On naglašava da zbog ruralnog područja i ne postojanja industrije, mladi ljudi odlaze iz ovih područja u borbi za osiguranjem egzistencije, stoga se broj upisanih učenika smanjuje.

Većina učenika ove škole vozari, a prijevoz je adekvatan, tačan i kvalitetan.  Nakon realizacije i unapređenja uslova u centralnoj školi, došlo je vrijeme i za realizaciju vrijednih projekata u područnim školama.

Rekonstrukcija Područne škole Kamenica

Radi se kompletna rekonstrukcija škole u Kamenici.

-Projekat finansira Općina Ilijaš, a ovo je prilika da se iskreno zahvalim, zbog brojnih drugih projekata posljednjih godina uspješno završenih. Rekonstrukcija u Kamenici znači ugradnju termofasade, zamjenu stolarije, zamjenu krova, ugradnju grijanja na pelet. Škola u Kamenci će izgledati i ljepše i biti ugodnija za boravak djece i nastavnika.

U centralnoj školi optimizirani su uslovi za rad, a od septembra je u planu opremanje kabineta fizike i hemije.

-Uz pomoć organizacije Worl vision uspjeli smo da realizujemo ovaj projekat i očekujemo isporuku nastavnih sredstava potrebnih za eksperimente i laboratorijske vježbe. Prošle godine opremljen je kabinet biologije, dobili smo osam računara od Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“, naš kabinet informatike ima 20 računara. Uslovi su dobri, rezultati su dobri, imamo mlad i stručan kadar i nadamo se da ćemo naše planove realizirati uspješno i ove godine.

I nastavnike i učenike raduje što su u ovoj školskoj godini reducirani bespotrebni i opterećujući sadržaji, a više pažnje posvećeno je terenskoj nastavi, a i učenici iz Srednjeg učestvovat će u projektima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, uključujući Školu skijanja, Školu u prirodi, Školu plivanja i dr.

OŠ „Srednje“ ima višedecenijsku tradiciju, prije rata zvala se OŠ “Evgenije Spahić Željko”, a na današnjoj lokaciji egzistira od 1979. godine, sa prekidom rada u toku agresije na BiH. Poslije rata pa sve do 2002. godine škola je egzistirala kao područna škola OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš. U toku rata u školi su boravili pripadnici srpske vojske, a poslije 1995. godine Armija RBiH koristila je školsku zgradu, tako da je objekat bio poprilično devastiran i neuslovan. Kao samostalna počinje sa radom 7. novembra 2002. godine i od tada egzistira pod nazivom OŠ “Srednje”.

 

Prethodni članakRekonstrukcijom gradskog trga Ilijaš dobija novi vizualni identitet
Naredni članakPOD LUPOM: Kršenja Izbornog zakona BiH sve brojnija a sankcije izostaju