Manifestacija kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“ ove godine slavila bi svoju jubilarnu 20. godišnjicu.  Neće biti održana jer je Organizacioni odbor zaključio da, zbog okupljanja velikog broja ljudi, nosi preveliki zdravstveni rizik i opasnost  u postojećoj epidemiološkoj situaciji i širenju zaraze koronavirusom.

Davne 2000. godine grupa od nekoliko uposlenika JU KSC i Radio Ilijaš osmislila je koncept ovog ljetnog julskog višednevnog festivala kako bi obogatili kulturni, sportski i zabavni život u našem gradu, doprinijeli privredi Ilijaša. Manifestaciji je podršku svih ovih godina pružala Općina Ilijaš, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao i brojni sponzori i privredni subjekti iz Ilijaša.

Radilo se o šestodnevnoj ili ponekad sedmodnevnoj manifestaciji koja je u prvim danima jula dnevno okupljala nekoliko hiljada posjetilaca.

Tokom godina Manifestacija je postala ilijaški brend i događaj oko kojeg su se planirali i godišnji odmori brojnih građana iz dijaspore.

U okviru ove Manifestacije održane su desetine pozorišnih predstava i ilijaška publika vidjela je je najbolja teatarska ostvarenja i naše najbolje glumce i glumice Narodnog pozorišta, Kamernog teatra, Centra za kulturu, Pozorišta mladih i drugih kuća. Bilo je tokom godina koncerata narodne muzike poznatih pjevača Halida Bešlića, Enesa Begovića, a nezaobilazne su i večeri sevdaha, koncerti klasične muzike, popo i rock, izložbe poznatih bh. slikara, promocije knjiga nekih od najvećih pisaca poput Nedžada Ibrišimovića, Dževada Karahasana, Nure Bazdulj-Hubijar, Mustafe Smajlovića i brojnih drugih značajnih autora.

Moramo spomenuti i izložbe fotografija, filmske večeri, nastupe brojnih folklornih skupina. U sportskom dijelu programa tokom godina održani su brojni turniri i takmičenja iz nogometa, košarke, odbojke, stonog tenisa, sportskog ribolova, šaha, kao i brojne kreativne radionice za najmlađe.

Ilijaški dani su manifestacija koja promovira vrijednosti lokalne zajednice i koja želi da klubovi, udruženja, privrednici, turistička zajednica iskoriste ovih sedam dana kako bi se predstavili u najljepšem svjetlu.

Ilijaški dani nose i onu nekadašnju čar gradskih sajmova, koji su odmor za srce i dušu, gdje svi posjetitelji mogu pronaći neki sadržaj za sebe. Sva ilijaška kulturna, sportska udruženja, privrednici, istaknuti pojedinci bili su tokom godina dio programa Manifestacije.  Ilijaškim danima  posebno se raduju  djeca, čija se sretna vriska čuje u zabavnim parkovima, toboganima, vozićima i ringišpilu. Nekoliko puta naše građane častili smo kahvom iz najveće džezve i to zlatne na svijetu zahvaljujući saradnji sa Vispak Visoko. Ilijaški dani ne bi izazivali toliko veselja da se program svake večeri ne završava  velikim narodnim kolom.

Našoj vjernoj publici, učesnicima programa, sponzorima  zahvaljujemo se na dvije decenije dugoj vjernosti i nadamo se da ćemo iz ove teške godine izaći jači kako bismo tradiciju održavanja Manifestacije „Ilijaški dani“ nastavili u nekim sljedećim, nadamo se boljim i sretnijim godinama i vremenima.

Na našoj facebook stranici  pogledajte fotogaleriju i neke od lijepih zabilježenih momenata Manifestacije „Ilijaški dani“.

Share.

Comments are closed.