ILIJAŠSPORTVIJESTI

Ove godine Sportske igre mladih održat će se i u Ilijašu

U ponedjeljak u Sportskoj dvorani održat će se 13. Sportske igre mladih BiH sa početkom u 08:00 sati. Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža djeci i mladima da se, potpuno besplatno, takmiče u 10 sportova. Cilj Igara je da budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe ali i druge, steknu samopouzdanje, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike, te steknu prijatelje za cijeli život.

Za Radio Ilijaš govorila je Emina Deliahmetović, projekt koordinator.

„ 13. Sportske igre mladih po prvi put dolaze u Ilijaš. Očekujemo oko 1.200 učenika iz svih osnovnih škola. Pripreme su u toku, ono što nas očekuje jeste puno zabave. Djeca će imati priliku da se takmiče u jutarnjim satima u Moja kravica Cup-u,igri između dvije vatre i u atletici – utrka od 60 m. U popodnevnim satima takmičenje za djecu u košarci i u nogometu. Pripremamo mnoga iznenađenja, nije samo sportski dio, bit će i zabavni program i pozivam da se svi priključe i da se svi zajedno družimo. Imamo poruke naših ambasadora, koji se nažalost zbog svojih obaveza ne mogu priključiti ovaj put, ali svi oni koji dođu u Sarajevo na veliku završnicu koja se održava početkom jula, imat će sigurno priliku da upoznaju nekog od naših ambasadora“ kazala je Deliahmetović.

Sportske igre mladih promovišu način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play, kao alternativu svim mogućim negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektiraju na populaciji djece i mladih.

„Sportske igre mladih oduvijek imaju za cilj da se djeca uče zdravim životnim navikama. Sport ne poznaje nikakve barijere, djeca imaju mogućnost međusobno upoznati se ne samo sa djecom iz BiH, već imaju priliku družiti se i sa svojim vršnjacima iz Hrvatske i Srbije. Sportske igre mladih posjetit će ove godine 46 bosanskohercegovačkih gradova i općina. Gradovi i općine dobijaju svoje predstavnike koji ide na polufinalno takmičenje. Svaka općina koja je domaćin Dana sporta ima pravo da pošalje jednu ekipu na završno takmičenje koje se održava u Sarajevu. Finalisti borave u Sarajevu po tri dana, gdje se druže i takmiče sa svojim vršnjacima iz cijele BiH, ali i zajedno obilaze Sarajevo. Nakon toga oni koji prođu veliku završnicu, odlaze na Međunardno takmičenje koje se održava u Splitu u mjesecu augustu” pojasnila je Deliahmetović.

U prethodnih 12 godina, Igre su ispratile više od 459.000 mališana i više od 19.000 finalista iz cijele Bosne i Hercegovine. Sportske igre mladih doprinose razvoju tolerancije i solidarnosti, poštivanju različitosti, stvaranju novih prijateljstava te omogućavaju fer djetinjstvo za sve mališane. Igre se, osim u Bosni i Hercegovini, održavaju već 27 godina u Hrvatskoj i 10 godina u Srbiji, te su na nivou regije okupile više od 2.700.000 učesnika. Projekat podržavaju i međunarodne institucije poput Vijeća Evrope, Evropskog parlamenta, Međunarodnog olimpijskog komiteta, UEFA-e, kao i Ambasadori: Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Džanan Musa, Marica Gajić, Benjamin Burić, Vedad Ibišević, Luka Modrić, Nemanja Matić, Karl-Heinz Rummenigge, Nikola Karabatić i dr.

 

Povezane objave

Back to top button