BIHILIJAŠSPORTVIJESTI

Ove nedjelje u Sportskoj dvorani Ilijaš Memorijalni turnir „Azmir Halilović – Mire“ 2024

U Sportskoj dvorani Ilijaš danas se održava Memorijalni turnir „Azmir Halilović – Mire“ 2024. koji porodica organizuje u znak sjećanja na ovog šehida, a uz podršku Općine Ilijaš i JU KSC i Radio Ilijaš.

Azmir Halilović u svojoj mladosti bavio se sportom, a najviše nogometom i bio je jedan od najtalentovanijih i najperspektivnijih nogometaša u svom kraju, ali i šire. Početkom agresije na BiH uključio se aktivno u organizaciju i odbranu BiH i bio pripadnik rezervnog sastava Policijske stanice Ilijaš koja je tada bila izmještena na područje mjesne zajednice Ljubina u Solakoviće.  Odlikovan je Srebrnom policijskom medaljom za iskazano požrtvovanje i hrabrost.

Više o ovogodišnjem programu kazao nam je Azrudin Halilović, brat Azmira Halilovića.

-Ovo je 28. Memorijal „Azmir Halilović – Mire“ 2024. koji organizujemo u znak sjećanja na šehida koji je dao život za Bosnu i Hercegovinu. Nastojim da održim kontinuitet ovog Memorijala, mada je organizacija spala samo na porodicu. Ja se svakako želim zahvaliti na podršci Općini Ilijaš i JU KSC i Radio Ilijaš. Očekuje se učešće više ekipa, prijavile su se ekipe iz Tešnja i Živinica koje dosad nisu bile. Zahvaljujem se i publici koji će gledati turnir i podržati Memorijal, a ekipama želim fer igru i da osvoje pehare koje smo obezbjedili, kazao je Halilović za Radio Ilijaš.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ističe  važnost čuvanja uspomene na hrabrost šehida.

Mislim da je ovo jedan od najboljih načina čuvanja uspomene na našeg velikog borca, Azmira koji je dao svoj život na samom početku rata. Početak rata je bio najvažniji za opstanak države BiH, da se organizujemo i odbranimo. Poslije smo uspostavili organizacionu strukturu i Armiju RBiH i branili se dostojanstveno i sačuvali slobodu i suverenitet ove države, ali ljudi koji su odmah uzeli oružje, bili toliko hrabri i svjesni da je odbrana države ono što se može u tom trenutku dati za domovinu da sačuvamo građane, Azmir je bio takav, dao život hrabro na početku hrabro. Zato moramo evocirati uspomene na tog mladića, sportistu, njegov lik i njegovo djelo, praktično moramo znati o svakom našem šehidu i svakom čovjeku koji je branio domovinu i prenositi te uspomene mlađim generacijama kako bismo ih uvijek pamtili, poručio je načelnik Fazlić.

Turnir egzistira od 1997. godine kada je organizovan prvi Memorijalni turnir u malom nogometu u Podlugovima, a poslije se organizovao u njegovom rodnom kraju na Sportskom igralištu MZ Ljubina, a posljednjih nekoliko godina Memorijal se igra u Sportskoj dvorani Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button