Uncategorized

Palestinska zajednica u BiH: Pozivamo vlasti BiH da nastave podržavati plemenitu borbu palestinskog naroda

Palestinska zajednica u BiH danas je objavila da se Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom, koji je Generalna skupština UN-a 1977. proglasila za 29. novembar, ove godine obilježava u sjeni izraelske agresije i genocida u Gazi.

Ističu da je prije 76 godina, na isti dan – 29. novembra 1947., Generalna skupština usvojila rezoluciju 181(II), nepravedno odlučivši da se Palestina podijeli, bez pristanka njenog naroda, protiv njihove volje i uz očigledno zanemarivanje njihovog prava na samoopredjeljenje.

Nekoliko mjeseci kasnije, Izrael je nasilno etnički očistio dvije trećine palestinskog naroda sa njihove zemlje i uništio više od 400 gradova i sela, nasilno otvorivši put prisilnoj akviziciji više od tri četvrtine palestinske teritorije, daleko iznad onoga što mu je dodijeljeno planom podjele.

Dodaju da je zatim, 1967. Izrael okupirao ono što je ostalo od palestinske teritorije, što je činilo 22 posto historijske Palestine, uključujući Zapadnu obalu, uključujući istočni Jerusalem i pojas Gaze.

Palestinska zajednica u BiH navodi da dok je Izrael uspostavljen 1948. i ubrzo nakon toga primljen u Ujedinjene narode – čak i dok je palestinski narod tragično podnosio svoju Nakbu i iako je palestinsko pitanje ostalo neriješeno – više od 70 godina kasnije, palestinski narod još uvijek čeka svoju davno zakašnjelu slobodu te nezavisnost i mjesto koje im pripada među zajednicom svih naroda.

Pozvali su međunarodnu javnost da ispuni svoje obaveze da se hitno okonča genocid i agresija na Gazu, da odbaci nezakonitu situaciju stvorenu politikom i mjerama Izraela u okupiranoj Palestini, uključujući istočni Jerusalem; da ne pruža pomoć ili podršku u održavanju ove situacije; i da se napravi razlika između teritorije okupacione sile i okupirane teritorije, kako bi se osigurala odgovornost i doprinijelo okončanju ove agresije.

– Pozivamo i vlasti BiH da nastave podržavati plemenitu borbu palestinskog naroda i međunarodno pravo. Samo okončanje izraelske nekažnjivosti može stvoriti put ka miru. Individualno i kolektivno djelovanje je od vitalnog značaja za odvraćanje od daljnjih kršenja, osiguravanje pravde za generacije palestinskih žrtava i spašavanje budućih generacija od ugnjetavanja, pokoravanja i prisilnog izgnanstva, omogućavajući im da ispune obećanje vlastitog postojanja, svog samoopredjeljenja. Samo takvo djelovanje može otvoriti novo poglavlje u kojem će biti moguć istinski i trajni palestinsko-izraelski mir – saopćeno je, između ostalog, iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

Izvor: FENA

Povezane objave

Back to top button