ILIJAŠVIJESTI

PD “Bijambare” realizovalo mnogobrojne projekte: Cilj je očuvati zdravu životnu sredinu

Planinarsko društvo „Bijambare“ upriličilo je redovnu Izvještajnu skupštinu na kojoj je usvojen Izvještaj o radu za 2021. kao i Finansijski izvještaj Nadzornog odbora. Donesen i je i Program rada za 2022. godinu.  sa Finansijskim planom rada.  U prethodnoj godini realizovane su mnogobrojne aktivnosti iako je bila prisutna pandemija koronavirusa. Mirsad Kustura predsjednik Upravnog odbora Planinarskog društva „Bijambare“ istakao je osnovne ciljeve djelovanja planinarskih društava a samim tim i PD „Bijambare“.

„Želim naglasiti da je po Statutu planinanrskog saveza FBiH, osnovni cilj svakog planinarskog društva pa tako i PD „Bijambare“ da vodi brigu o unaprijeđenju i razvoju planinarstva a posebno organizovanog boravka djece, omladine i građana u planini, a radi očuvanja zdravlja i psihičih i fizičkih predispozicija, sticanju znanja o značaju kretanja i boravka u planini, razvijanja osnovnoh ekološkog znanja, očuvanju i upoznavanju planinarske prirode, kulturnih i historijskih znamenitosti, mi smo uradili posao. Imali smo zadatak da izvršimo edukaciju članstva i promociju planinarskog pokreta, kroz obilježavanje važnih ekoloških datuma. Organizovali smo četiri edukativno-rekreativna izleta“, kazaoa je Kustura.

U prethodnoj godini realizovane su aktivnosti na završetku radova  planinarskog objekta na Krivajevićima.

„Uz pomoć Općine Ilijaš imamo projekat sanacije objekta. Općinski načelnik svake godine izdvoji iz Budžeta finansijka sredstva za isti. Približavamo se situaciji kada ćemo moći obitovati više dana u domu. Preno naših prijatelja dobili smo 10 kreveta na sprat, dobili smo gotovo kompletnu kuhinju. Mi smo kupili frižider i veliku peć od sredstava Općine Ilijaš. Skoro 90% smo uradili posla da je dom priveden namjeni. To će biti reprezentativan objekat od edukacije do rekreacije za sve stanovnike naše Općine ali i Kantona. Predstoji nam obaveza da opremimo spavaone posteljinama i još nekim detaljima.

Kroz razne aktivnosti želimo da pokažemo značaj planinarenja a sve u cilju zaštite okoliša. Prije svega cilj nam je nastaviti saradnju sa mlađim generacijama. U tome nam pomažu škole koje dovode djecu na jednodnevne izlete. Treba napomenuti da smo u fazi realizacije projekta koji smo započeli prošle godine a to je izgradnja jedne multifunkcionalne travnate plohe pored samog doma. Uz dom imamo skoro osam dunuma zemlje. Imamo dva platoa. Napravit ćemo jedno otvoreno odbojkaško, malonogometno igralište. Planinarski dom „Bijambare“ ima neslućene mogućnosti”, kazao je Kustura.

U ime PD „Bijambare“, Upravnog odbora i u svoje lično ime, Mirsad Kustura je uputio čestitku svim slušateljima i čitateljima portala Radio Ilijaš u povodu Dana općine Ilijaš i Dana nezavinosti Bosne i Hercegovine!

Povezane objave

Back to top button