Peta sjednica Štaba civilne zaštite Općine Ilijaš

U sali Općine Ilijaš održana je peta sjednica općinskog štaba civilne zaštite (OŠCZ).

Komandant, načelnik te članovi štaba usvojili su zapisnik te analizirali usvojene mjere i preporuke sa prethodne sjednice, te donijeli nove mjere u vezi sa pandemijom Corna virusa (COVID 19) na području općine Ilijaš.

Kratak osvrt na socijalni aspekt u vrijeme pandemije dali su sekretarka Cvrenog križa općine Ilijaš Sejda Ćesan i pomoćnik načelnika u Službi za socijalnu zaštitu Nijaz Spahić.

Pripadnici Crvenog križa općine Ilijaš su od početka pandemije imali 157 kontakata sa korisnicima njihovih usluga, od toga 26 kontakata za dostavu lijekova, te 131 za dostavu namirnica, plaćanje računa i slično. Također Crveni križ je 21. aprila sa Zavodom za transfuziju proveo akciju doborovoljnog darivanja krvi.

Služba za socijalnu zaštitu Općine Ilijaš je realizovala više socijalnih programa gdje su ugrožene porodice dobile novčanu pomoć, te nekoliko projekata podjele prehrambenih i higijenskih paketa.

Služba ima uspostavljenu bazu podataka porodica u potrebi i trudi se da što više korisnika dobije pomoć. Ukupno će oko 400 porodica biti obuhvaćeno nekim vidom pomoći.

Sa aspekta zdravstvene i epidemiološke situacije ocjena je dobra, stanje je stabilno i kontrolisano. Osvrt na ovaj aspekt prezenirao je doktor Anel Bumbulović.

Zaključno za danas broj potvrđenih slučajeva pozitivnih na Covid 19 na području općine Ilijaš je pet. Od toga je jedna osoba izliječena, dvije osobe su u fazi izlječenja i njihova retestiranja će biti obavljena sutra. Očekuje se da će njihovi testovi biti negativni, tako da će ostati dva aktivna aktivna slučaja.

Sve osobe sa područja općine Ilijaš koje se bile pozitivne na Covid 19 imale su lakšu kliničku sliku, te nije bilo potrebe za hospitalizacijom, osim jedne osobe koja je izliječena. Svi pacijenti su dobro i stabilni su, te ih svakodnevno prate ljekari i epidemiološke službe.

Od početka pandemije broj osoba na području općine Ilijaš koje su u samoizolaciji je 176. Prema podacima iz Doma zdravlja Ilijaš trenutno se u samoizolaciji nalazi 28 osoba.

Do sad je obavljeno 63 testiranja na virus Covid 19. Testova ima dovoljno, a ljekari porodične medicine iz Doma zdravlja Ilijaš su svakodnevno na vezi sa epidemiolozima koji indiciraju testiranja.

Također bitno je navesti da je sa radom počela Covid ambulanta u Semizovcu koja je na usluzi stanovništvu općina Ilijaš i Vogošća. Iz te ambulante će se vršiti sva testiranja za ove dvije općine, te pregledati osobe za koje se sumnja da su zaražene virusom Covid 19.

„Moram istaći da imamo problem nedostatak ljekarskog kadra, potom tehničara i radnika na održavanju higijene u Domu zdravlja Ilijaš. Također postoji problem sa manjkom sanitetskih vozila. Na području općine Ilijaš imamo jedno takvo vozilo, koje smo do sada koristili i za transport sumnjivih slučajeva i za transport uslovno rečeno regularnih pacijenata. Po protokolu bi trebali korisiti dva vozila, jedan tzv. prljavi sanitet za trasnport pozitivnih i sumnjivih pacijenata i jedan sanitet koji je zadužen za transposrt svih ostalih pacijenata. Iz Doma zdravlja u Ilijašu moramo slati ljekare na rad u kampove sa migrantima u Blažuju i Ušivku. Susrećemo se sa problemom ogromnog deficita kadra“, rekao je doktor Bumbulović.

Krizni štab Općine Ilijaš je usvojio dva zaključka i to: da se OŠCZ obrati generalnom direktoru JU Domovi zdravlja KS, ministru zdravstva KS i Federalnom štabu civilne zaštite sa zahtjevom za nabavku još jednog sanitetskog vozila, te drugi zaključak da se pošalje zahtjev generalnom direktoru JU Domovi zdravlja KS i ministru zdravstva KS u vezi sa nedostatkom kadrova u DZ Ilijaš.

O sigurnosnoj situaciji na području općine Ilijaš izvijestio je novi komandit PS Ilijaš Mirsad Kurspahić.

Situacija na području općine Ilijaš je zadovoljavajuća. Policijski službenici vrše pojačan obilazak i upozoravaju građane na pridržavanje naloženih mjera kada je u pitanju nošenje maski i rukavica te držanje socijalne distance. Međutim postoje lica koja se ogluše na naredbe pa se takvi represivno sankcionišu.

Prema najnovijim podacima iz PU Ilijaš, a po rješenju Federalnog zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciji se nalazi ukupno 15 osoba, te iste obilaze policijski službenici. Do sada nije bilo kršenja mjere samoizolacije.

Rad u PS Ilijaš se odvija neometano, šalter sale u PS Ilijaš rade od 7:30 do 13 sati i nema prevelikih gužvi, građani poštuju upute, nose zaštitnu opremu i poštuju socijalnu distancu. Također vrši se redovna dezinfekcija prostora i vozila.

„U dane vikenda i prvomajskih praznika imat ćemo pojačane mjere na svim izletištima, te ćemo provjeravati da li građani i dalje poštuju aktuelne naredbe. Prije svega ići ćemo sa upozorenjima, međutim uvijek se nađu i lica koja se moraju represivno sankcionisati“, naveo je komandir Kurspahić.

Krizni štab Općine Ilijaš donio je zaključak da se objavi sljedeće upozorenje za građane: Za predstojeće prvomajske praznike i vikend upozaravaju se građani da obavezno nose zaštitne maske, rukavice i drže socijalnu distancu. Policijski službenici će dodatno i pojačno pratiti da li se građani pridržavaju važećih mjera, te će sankcionisati sve one koji se ne budu pridržavali navedenih mjera.

Također OŠCZ donio je mjeru kojom se od 2. maja stavlja van snage prethodna mjera zabrane rada pijace. Subotnja pijaca će ponovo početi sa radom, uz primjenu svih mjera zaštite od protoka kupaca, socijalne distance, higijenskih i epidemioloških mjera i napomenu da je i dalje na snazi mjera zabrana prodaje tekstila.

Prethodni članakNeradni dani 1.i 2. maj
Naredni članakČestitka povodom Dana OŠ”Srednje”