Pilav: Nema mjesta panici u KS ali je potreban oprez

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Aida Pilav kazala je u svom današnjem obraćanju javnosti da je došlo do promjene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, te naglasila da nema mjesta panici, ali da svi zajedno moramo biti oprezni.

“Imali smo miran period od dvije i po sedmice, a onda je početkom ovog mjeseca došlo do novog rasta, a što je bilo za očekivati obzirom na liberalizaciju javno-zdravstvenih mjera. Najveći broj novozaraženih je bio od 11. do 21 juna, kada smo u ovih 10 dana imali 94 novozaražena lica. Trenutna situacija u KS je da je 116 aktivnih slučajeva, a izliječenih je 111. Opet smo u situaciji da je broj novozaraženih veći od broja izliječenih osoba, zbog čega poručujemo našem stanovništvu da je oprez neophodan, kao i poštivanje preporučenih mjera”, navela je profesorica Pilav.

Naglasila je kako se i dalje preporučuje nošenje lične zaštitne opreme, posebno maske u zatvorenim prostorima, držanje fizičke distance od 1,5 do dva metra, dezinfekcija prostora i lična higijena, posebno higijena ruku.

“Krizni štab još uvijek ne smatra da je potrebno uvoditi neke posebne restriktivne mjere. Naši sugrađani moraju da se naviknu na novi način života, jer virus je tu, virus cirkulira, virus je u regionu. U trenutku kada je došlo do povećanja novozaraženih, imamo definiranih pet klastera. Uglavnom se radi o porodičnim klasterima. Prvi koji se javio već je zatvoren, indikativno je da je taj klaster činilo 20 osoba koji su imali nezaštićene porodične kontakte. Kako sam kazala virus cirkulira u regionu i on ne poznaje granice, zbog čega nam je jedan izvor zaraze vezan za dolazak iz Hrvatske, a druga dva iz Srbije. Imamo i importovani virus od jedne naše sugrađanke koja je došla autobusom iz Švedske”, istakla je profesorica Pilav.

Potcrtala je kako je ohrabrujuće da je virus izgubio svoju potentnost i virulentnost.

“Trenutno je KCUS-u smješteno 18 pacijenata, niko nije na respiratoru”, obrazložila je prof.dr. Pilav.

Kazala je i kako Krizni štab barem za sad ne razmišlja o dizanju novih mjera, izuzev ove kojom je privremeno zabranjena posjeta socijalnim ustanovama. Rekla je i da je situacija u Gerontološkom centru pod kontrolom, kao i da su u toku testiranja štićenika te njihova epidemiološka obrada.

“Moramo se navikavati i prelaziti na novi stil života”, poručila je na kraju svog obraćanja prof.dr. Pilav.

Press Vlade KS

Prethodni članakNa području općine Ilijaš nema opasnosti od poplava i klizišta
Naredni članakPrivredne komore će biti značajan partner pri realizaciji strateških mjera za jačanjedomaće privrede