BIHVIJESTI

Pismo Inzku: Na mezarju ste obećali da ćete zabraniti negiranje genocida, učinite to!

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je otvoreno pismo odlazećem visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, u kojem traže da zabrani negiranje genocida.

U pismu Inzka podsjećaju da je 2019. godine na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, u Potočarima, obećao da će to učiniti.

“Na samom mezarju obećali ste da ćete do 25. godišnjice genocida, tačnije do 11. jula 2020. godine, ukoliko Parlament BiH ne donesene zakon, iskoristiti svoje ovlasti i proglasiti zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina”, navodi se u saopćenju.

Autori pisma navode da znaju “da je zakon spreman”, da čeka samo Inzkov potpis.

“Učinite to za mir, za pomirenje, a posebno zbog obećanja koje ste dali na svetom mjestu za svakog Bošnjaka, za svakog ozbiljnog i normalnog čovjeka. Nije korektno niti ljudski da prekršite obećano. Uradili ste to, kao međunarodna zajednica, bezbroj puta, budite bar na kraju dosljedni principima koje zagovarate”, zaključuje se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Podsjetimo da Inzko završava svoj mandat ovog mjeseca, jer novi visoki predstavnik Christian Schmidt preuzima dužnost 1. augusta. U posljednje vrijeme u domaćoj javnosti pojavile su se nade da bi Inzko mogao iskoristiti priliku na samom kraju svog mandata da nametne ovaj dugo očekivani zakon.

Da li će se to desiti, bit će poznato u narednim danima.

Povezane objave

Back to top button