Međunarodni dan žena obilježava se 8. mara, kako bi se naglasila ženska prava, uloga i uspjeh svake žene. Praksa u bh. društvu je da se posebno tog dana kupuju raznovrsni pokloni pripadnicama ljepšeg spola kako bi im se i na taj način iskazalo poštovanje. Na šetalištu u Ilijašu nalaze se štandovi sa raznolikom ponudom cvijetnih aranžmana.

Meliha Mešetović, predsjednica Udruženja „Budi mi drug“ Ilijaš i ove godine sa vrijednim članovima prodaje cvijeće i pozvala je sve naše građane da ih podrže kupovinom istih.

„Zadnjih godina prodajemo naše proizvode. Imamo rezano saksijsko cvijeće. Jučer smo bili i Osnovnoj školi „Podlugovi“ i OŠ „Stari Ilijaš“. Prodaja ide dobro s obzitom na vrijeme. Svim damama čestitam 8. mart  i pozivam ih da nas podrže“, poručila je Meliha.

Građan (k)e smo pitali šta za njih predstavlja Međunarodni dan žena.

Emina Fazlović iskazala je svoje nezadovoljstvo zbog kršenja ženskih prava u svijetu.

„Osmi mart  mi ne predstavlja ništa jer se u svijetu ne poštuju ženska prava. Jednostavno se ne poštuje žena kao žena. Žene se trebaju više aktivirati i podržavati a ne biti ljubomorne jedna na drugu“, kazala je Emina.

Envera Hasanović kazala je da se žena treba poštovati 365 dana u godini.

„Za mene Međunarodni dan žena predstavlja borbu za ženska prava. Žena je najvažniji stub porodice i društva i treba biti poštovana od muškaraca tokom cijele godine a ne samo 8. marta“, kazala je Envera.

Senad Šehić ističe veličanstvenu ulogu žene u društvu.

„Važno je naglasiti ulogu žene u društvu. Prvenstveno žene su majke, supruge, kćerke i kao takve imaju prevažnu ulogu u društvenoj zajednicu. Muškarci trebaju potpuno poštovati ulogu žene kao najvažnije osobe u društvu“, naglasio  je Šehić.

Share.

Comments are closed.