Pobjednička ekipa takmičenja “Projekt građanin” kod načelnika Fazlića

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ugostio je u svom kabinetu pobjedničku ekipu takmičenja “Projekt građanin” koju čine učenici Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” i njihovu profesoricu Draganu Kartal.

Učenici su na sastanku predstavili Protokol za osnaživanje dijaloga s mladima u pametnim, održivim i inkluzivnim lokalnim zajednicama, koji su usvojili na “Ljetnoj školi demokratije” kao završni događaj za pobjedničke ekipe takmičanja “Projekt građanin”.

Načelnik je tom prilikom potpisao Izjavu kojom je lokalna samouprava usmjerena na stvaranje boljeg i inkluzivnijeg okruženja zasnovanog na uvažavanju različitosti, kojom je opredijeljena za demokratske vrijednosti i prepoznaje svoju ulogu u zagovaranju istih u cijeloj lokalnoj zajednici, a posebno među mlađom populacijom.

Sastanku su prisustvovale i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić i stručna savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Enisa Mešetović.

“Zaista smo oduševljeni prezentacijom, ali i smjernicama i preporukama za unaprijeđenje postojećih i kreiranju lokalnih politika s mladima i za mlade, koje su nam predstavili vrijedni učenici SŠC “Nedžad Ibrišimović”. Općina Ilijaš je općina naklonjena mladima te nam je aktivno učešće mladih veoma bitno. Čestitam učenicima i njihovoj profesorici Kartal za postignute rezultate i angažman”, kazala je Mešetović.

Načelnik je čestitao učenicima na rezultatima koji su postigli i iskazao opredjeljenje ka politikama koji ovi mladi ljudi zagovaraju.

“Mladi su ključni akteri u oblikovanju budućnosti lokalne zajednice. Smatram da je njihova energija, kreativnost i entuzijazam od neprocjenjive vrijednosti za rast i razvoj svake zajednice. Težimo stvoriti uslove u kojima će se mladi osjećajati inspirisanim i motivisanim da učestvuju u oblikovanju bolje budućnosti za sve”, rekao je Fazlić.

Amer Hadžić učenik je četvrtog razreda IT gimnazije u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” i jedan od učesnika pobjedničke ekipe.

“Imao sam čast biti dio ekipe koja je bila pobjednička na nivou Kantona Sarajevo u “Projektu građanin”. Na osnovu toga smo pozvani na ljetni kamp demokratije i kroz radionice na kampu naučili smo kako da poboljšamo inkluzivnost i kako da potičemo održiv razvoj u našoj loklanoj zajednici. Prijem kod načelnika iskorisitili smo kako bismo mu prezentovali naše planove i drago mi je da smo naišli na razumijevanje”, kazao je Hadžić.

Prethodni članakPovodom blagdana Svih svetih odata počast i položeno cvijeće na grobljima branitelja Armije R BiH
Naredni članakPčelar Mensud Masnopita: Za bavljenje pčelarstvom potrebna je stalna edukacija