Počela distribucija glasačkih listića prema općinskim/gradskim izbornim komisijama u BiH

U skladu sa Planom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o dostavi izbornog materijala jutros rano je iz skladišta Centralne izborne komisije BiH počela distribucija osjetljivog izbornog materijala, u

koji spadaju i glasački listići, prema općinskim/gradskim izbornim komisijama u BiH.

Prvog dana distribucije osjetljivog izbornog materijala 7 (sedam) kamiona, pod policijskom pratnjom i nadzorom službenika Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH, će materijal dostaviti u 31 općinu/grad u Bosni i Hercegovini i isti će uz zapisnik o primopredaji biti predati nadležnoj općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji.

Planirano je da distribucija osjetljivog izbornog materijala prema općinskim/gradskim izbornim komisijama traje 5 (pet) dana, odnosno zadnja isporuka je planirana za četvrtak, 29.09.2022. godine.

Općinske/gradske izborne komisije predaju izborni materijal biračkim odborima dan prije, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta.

U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilnika o provedbi izbora birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta.

Predsjednik i članovi biračkog odbora odgovorni su za sigurnost izbornog materijala na biračkom mjestu od trenutka prijema materijala pa do završetka svih svojih dužnosti nakon zatvaranja biračkog mjesta, okončanja procesa brojanja i dostave glasačkog materijala općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji.

Prethodni članakGodišnjica smrti Sulejmana Tihića
Naredni članakU Sarajevu održana 15. ‘Utrka/šetnja za ozdravljenje’