ILIJAŠVIJESTI

Počela izgradnja nove trafostanice u Malešićima

Općinski načelnik Akif Fazlić sastao se sa Emirom Naimkadićem, tehničkim direktorom u Elektrodistribuciji Sarajevo, na lokalitetu MZ Malešići gdje je počela izgradnja nove trafostanice Malešići 5. Danas su otpočeli radovi na iskolčenju trase za priključak transformatorske stanice Malešići 5. Riječ je o projektu čijom realizacijom će se riještiti ogroman problem stanovnika naselja Malešići i omogućiti daljnji razvoj ovog lokaliteta u smislu priključenja novih kupaca i u smislu povećanja naponskih prilika za postojeće kupce Elektrodistribucije.

“Imali smo izuzetno komplikovanu proceduru pribavljanja odobrenja za građanje ove trafostanice. Zbog neposredne blizine autoceste i vodnog područja sliva rijeke Save došli smo u situaciju da smo dozvole za izgradnju trafostanice pribavljali preko četiri godine. Danas zvanično počinju radovi koji će biti završeni u maksimalno kratkom roku. Procedura puštanja u rad trafostanice podrazumijeva još i pribavljanje odobrenja za upotrebu, gdje ćemo uz pomoć općinske administracije i načelnika insistirati da se i ta procedura maksimalno ubrza kako bismo što prije pustili u funkciju trafostanicu Malešići 5”, kazao je Emir Naimkadić, tehnički direktor Elektrodistribucije Sarajevo.

Načelnik Fazlić je izrazio očekivanje da će u narednom periodu ovaj projekat biti završen i da će se konačno riješiti pitanje kvalitetnog napajanja električnom energijom svih potrošaća, odnosno stanovnika i privrednih subjekata ovog dijela Malešića, te dodao.

“Veliki problem građana MZ Malešići je snabdijevanje električnom energijom. Nažalost, procedure koje su vođene zbog složenog načina definisanja, prije svega, imovinsko – pravnih odnosa dovele su nas da smo šest godina praktično izgubili rješavajući pitanje građevinske dozvole. Želim kazati da sam zajedno sa predstavnicnima Elektroprivrede pokušao riješiti ovaj problem čak i kod premijera Vlade Federacije. Riječ je o lokalitetu koji je vezan za pojas autoceste i za vodno javno dobro kojim upravlja Agencija za slivove rijeke Save. Konačno je izdata dozvola i riješeni su svi sporni odnosi. Korisitim priliku da se zahvalim Elektrodistribuciji koja je odmah po dobijanju dozvole angažovala izvođača radova. Krenula je izgradnja trafostanice i voda koji je svojom trasom jako specifičan, jer je vezan za regionalnu cestu i za prolaz ispod željezničke pruge. Prema informacijama kojima raspolažem očekujem da će izvođač radova, kojeg je angažovala Elektroprivreda, efikasno i terminiski brzo završiti posao te da ćemo brzo doći do okončanja ovog projekta.”

Predsjednik Savjeta MZ Malešići Senad Tabaković nije krio zadovoljstvo zbog, kako je kazao, rješavanja dugogodišnjeg problema građana ovog dijela MZ Malešići.

“Kao predsjednik Savjeta MZ Malešići prvo se moram zahvaliti općinskom načelniku i svima koji su doprinijeli i uložili svoj trud, kako bi došlo do realizacije ovog projekta. Naime, 2019. godine kad sam došao u Savjet MZ Malešići, pored mnogobrojnih problema zatekao me i ovaj, te potreba za izgradnjom nove trafostanice u dijelu Malešića kod takozvane “Ozrenke”. Građani ovog dijela Malešića već duži niz godina susreću se sa problemima oko napona električne energije i velikim računima. Kao što rekoh, 2019. godine sam uputio zahtjev za rješavanje ovog problema općinskim službama i Elektroprivredi BiH i od tada kreće dugogodišnja borba za novu trafostanicu. Skoro svakodnevno sam imao upite građana kada će i hoće li uopće doći do rješavanja problema, koji je zaista veliki. Nezamislivo je da neko u 2023. godini ne može koristit kućanske aparate u svom domu, a uredno plaća račun za potrošenu električnu energiju. Drago mi je da je došla ta godina i dan kada mogu građanima ovog dijela Malešića dati potvrdan odgovor i još jednom moram naglasiti da je ovo bio najveći problem MZ Malešići. Bilo je raznih prepreka kako bi se došlo do cilja, od same lokacije za izgradnju trafoa, do bezbroj saglasnosti i dozvola, ali uz naš pritisak i veliku volju i htijenje našeg načelnika i općinskih službi došli smo i do same realizacije i zvaničnog početka izradnje nove trafostanice. Još jednom veliko hvala svima koji su dali doprinos u rješavanju problema oko urednog snabdijevanja električnom energijom za oko 30 domaćinstava MZ Malešići.”

Izvor; Općina Ilijaš

Povezane objave

Back to top button