Općinski načelik Akif Fazlić i pomoćnik u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić  posjetili su lokalitet industrijske zone “Željezara” Ilijaš. Razlog posjete bio je početak izvođenja radova na izgradnji saobraćajnice sa trotoarom dužine od 567m i širine 6m, a koje finansira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u izosu od 241.020,00 KM.

– Radi se o nastavku projekta izgradnje saobraćajnice kroz Industrijsku zonu “Željezara” Ilijaš od Alića rampe do mosta na rijeci Misoči, odnosno izgradnje druge dionice puta čime će doći do spajanja Industrijskih zona “Željezara” i “Luka” sa Regionalnom cestom R445 kod Alića rampe, odnosno skretanja za naselje Bioča. Već duži vremenski period na ovoj dionici puta javljaju se problemi sa oborinskim vodama i udarnim rupama većeg ili manjeg obima, koje su stvarale probleme u saobraćaju. Također, veliki problem bilo je i kretanje građana koji svaki dan odlaze na posao zbog nepostojanja trotoara a samim tim nije bili ni odgovarajućih saobraćajih znakova. Realizacijom ovog projekta ovaj lokalitet dobit će modernu saobraćajnicu sa trotoarom, vertikalnom i horizonatalnom signalizacijom te će se trajno riječiti problemi oborinskih voda, istakao je Pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.

Izvođač radova je Niskogradnja Durmić d.o.o. Ilijaš a nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Rok za izvođenje radova je 75 kalendarskih dana.

Podsjećamo, između Općine Ilijaš i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u oktobru 2019. godine zaključen je Sporazum o sufinansiranju projekata za infrastrukturna uređenja privrednih i poslovno – industrijskih zona u općini Ilijaš, kojim je, za sve projekte obezbijeđen iznos od 545.815 KM i to za sufinansiranje projekata Izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama “Luke” i “Željezara”, te asfaltiranje saobraćajnice u krugu “Željezare” Ilijaš.

Share.

Comments are closed.